Η Τουρκία δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα του «δημοψηφίσματος» στην Κριμαία το 2014 και έχει την ίδια ξεκάθαρη θέση όσον αφορά τα ψευδο-δημοψηφίσματα που διεξάγει η Ρωσία στα προσωρινά καταληφθέντα εδάφη της Ουκρανίας.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, στο CNN Türk.

«Δεν θεωρούμε σωστές τις προσπάθειες για μονομερές δημοψήφισμα. Προηγουμένως, δεν αναγνωρίσαμε το δημοψήφισμα της Κριμαίας του 2014 και το αποτέλεσμά του, η θέση μας για τέτοια δημοψηφίσματα είναι σαφής. Αναγνωρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού λαού και της Ουκρανίας και δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Καλίν.

Τόνισε ακόμα ότι η Τουρκία καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Σημειώνεται πως πέραν της Τουρκίας, την αντίθεσή της στα δημοψηφίσματα έχει εκφράσει άλλη μια φίλα προσκείμενη χώρα στη Ρωσία, η Κίνα, ενώ τα έχει καταδικάσει στο σύμολό τους και ο δυτικός κόσμος.

Σε εξέλιξη τα δημοψηφίσματα – Τι υποστηρίζουν Ρώσοι και αυτονομιστές

Ξεκίνησαν από σήμερα τα ανακοινωμένα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τα οποία Ουκρανία και Δύση ονομάζουν «ψευδο-δημοψηφίσματα» και «σόου προπαγάνδας».

Οι Ρώσοι και οι ηγέτες των αυτονομιστών, από τη μεριά τους, υποστηρίζουν ότι τα δημοψηφίσματα γίνονται σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, ενώ έχουν καλεστεί να επιβλέψουν τη διαδικασία διεθνείς παρατηρητές, σύμφωνα με τη Βαλεντίνα Ματβιγένκο, πρόεδρο της Άνω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Είμαι βέβαιη ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν με τρόπο που κανείς δεν θα έχει λόγο να αμφισβητήσει τη νομιμότητά τους. Η έκφραση της βούλησης πραγματοποιείται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Οι κάτοικοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και άλλων απελευθερωμένων εδαφών έχουν αυτό το δικαίωμα, ένα νόμιμο δικαίωμα. Και στη σημερινή κατάσταση είναι στην πραγματικότητα το δικαίωμα στη ζωή», δήλωσε η Ματβιγένκο, σύμφωνα με το TASS.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δυτικές χώρες «έσπευσαν να δηλώσουν», ακόμη και πριν από την έναρξη των δημοψηφισμάτων, ότι δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμά τους. «Αλλά αυτό δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν. Έτσι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τον κυνισμό τους και απέδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη των πολιτών αυτών των περιοχών. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι δηλώσεις, ήδη με ευθείες απειλές, δεν θα έχουν καμία επίδραση στη στάση αυτών των ανθρώπων», τόνισε η ίδια.

Έχουν προσκληθεί διεθνείς παρατηρητές

Πρόσθεσε ότι όλα έχουν προετοιμαστεί για την ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα στο υψηλότερο επίπεδο και ότι έχουν προσκληθεί διεθνείς παρατηρητές. Ρώσοι γερουσιαστές εργάζονται επίσης ως παρατηρητές. «Όπως λένε οι συνάδελφοί μου, όσον αφορά την οργάνωση, αντικειμενικά δεν υπάρχει απλώς τίποτα για να παραπονεθούμε. Έχουν γίνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η πρόσβαση», σημείωσε η πρόεδρος της Άνω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η Ματβιγένκο διευκρίνισε ότι εάν τα δημοψηφίσματα δείξουν την επιθυμία των κατοίκων να γίνουν τμήμα της Ρωσίας ως υπήκοοι, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας «δεν θα διστάσει». «Νομικά και τεχνικά, η διαδικασία είναι πολύ σαφής, την έχουμε επεξεργαστεί πλήρως. Όλα τα απαραίτητα από την πλευρά μας θα ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις