Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Rayhan Demytrie, είπε ότι υπάρχει μια ουρά περίπου δέκα χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, καθώς οι άνδρες προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση, ενώ βίντεο που φέρονται να δείχνουν τις ουρές έρχονται στη δημοσιότητα. Η ανταποκρίτρια είπε επίσης, ότι η κίνηση των οχημάτων ήταν πολύ αργή και μερικοί άνθρωποι περίμεναν περισσότερες από 20 ώρες για να περάσουν.

Και στη Φινλανδία αυξάνεται η κίνηση, στα σύνορα με τη Ρωσία. Η κυκλοφορία στα σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας έχει επίσης αυξηθεί. Ένας Φινλανδός αξιωματούχος, ο Matti Pitkäniitty, δήλωσε ότι ο αριθμός των Ρώσων που έφτασαν έχει υπερδιπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιλογές που έχουν οι Ρώσοι για να φύγουν είναι περιορισμένες, είπαν προηγουμένως στον Guardian οι άνθρωποι που τράπηκαν σε φυγή από τη χώρα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τέσσερις από τις πέντε χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον στους Ρώσους να εισέρχονται με τουριστική βίζα. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος στην ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό, της υποδοχής των Ρώσων που εγκαταλείπουν τη χώρα εν μέσω της επιστράτευσης.

Διάγγελμα Πούτιν: Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών Αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις