Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εικόνες σιδηροδρομικής μεταφοράς ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την κεντρική Ρωσία με κατεύθυνση την Ουκρανία.

Η μετακίνηση εντοπίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ειδικός εκτιμά ότι ίσως πρόκειται για ένα μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο προς το Κίεβο και τους συμμάχους του καθώς το συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό ανήκει στη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η οποία διαχειρίζεται δεκάδες αποθήκες πυρηνικών όπλων, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.

Σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας και διευθυντή της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία, Κόνραντ Μούζικα, «Το τρένο μεταφέρει εξοπλισμό για τη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Η μονάδα αυτή είναι αρμόδια για πυρηνικά βλήματα, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά και τη διανομή τους».

Αν και σύμφωνα με τον ειδικό το βίντεο δεν συνιστά απόδειξη «προετοιμασίας» για πλήγματα με πυρηνικά, ο ίδιος εξήγησε ότι έρχεται στο φως μετά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας για τον «πολύ υψηλό» κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα.

Επιστρατεύει και υποβρύχια

Ιδιαίτερη έκταση έχει λάβει τις τελευταίες ώρες δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφορικά με τις κινήσεις του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου K-329 Belgorod.

Επικαλούμενη ενημέρωση του ΝΑΤΟ προς τους σημαντικότερους συμμάχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι το ρωσικό υποβρύχιο βρίσκεται στα νερά της Αρκτικής και υπάρχει ο φόβος ότι αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon, η οποία θεωρείται ικανή να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε απόσταση δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων και στη συνέχεια να εκρήγνυται κοντά στην ακτή προκαλώντας ραδιενεργό «τσουνάμι».

Η τορπίλη Poseidon -μήκους 24 μέτρων με πυρηνική κεφαλή πιθανώς δύο μεγατόνων- συχνά χαρακτηρίζεται ως το «όπλο της Αποκάλυψης». Είναι -θεωρητικά- ικανή να προκαλέσει ραδιενεργό κύμα που μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, και διαφεύγει από τα ραντάρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουάσινγκτον έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δορυφόρων με αισθητήρες υπερύθρων ακριβώς για να εντοπίσουν την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων. Όμως οι δορυφόροι δεν «βλέπουν» τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας. Η υπερ-τορπίλη σχεδιάστηκε για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να «ταξιδεύει» αθόρυβα με πάνω από εκατό χιλιόμετρα την ώρα.

Με μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, το Belgorod μπορεί να κινείται υποβρυχίως με ταχύτητα περίπου εξήντα χιλιομέτρων την ώρα και με σχεδόν απεριόριστη αυτονομία. Εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει στο βυθό 120 ημέρες χωρίς να επιστρέψει στην επιφάνεια. Οι έλικες θεωρούνται επίσης καινοτόμες επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από το σόναρ.

Το υποβρύχιο K-329 Belgorod θεωρείται το πρωτότυπο της νέας έννοιας του πολέμου που συνέλαβαν οι ναύαρχοι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, μετά την επιστροφή της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018 ως ένα από τα μέσα που θα αποκαταστήσει τη στρατηγική υπεροχή της Ρωσίας.

Πρώην διοικητής CIA: Μία επίθεση με πυρηνικά δεν θα μείνει αναπάντητη

Σε περίπτωση, πάντως, που η Ρωσία προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων, «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα καταστρέψουν τη Ρωσία» δήλωσε ο πρώην της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους σε εκπομπή του ABC, εξηγώντας ότι οι απειλές που διατυπώνονται από τον Πούτιν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν και πως ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε απόγνωση όσο η πραγματικότητα του πολέμου είναι μη αναστρέψιμη.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην διοικητής της CIΑ τόνισε ότι αν και η Ουκρανία δεν είναι ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βορειοατλαντική Συμμαχία δύνανται να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο απάντησης. «Μια επίθεση με πυρηνικά είναι τρομακτική. Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» σημείωσε ο Πετρέους.

Επιπλέον, εστίασε στο γεγονός ότι «ο Ζελένσκι και η Ουκρανία έχουν κινητοποιηθεί πολύ καλύτερα από τη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει, εξοπλίσει, οργανώσει και απασχολήσει καλύτερα δυνάμεις από τη Ρωσία» εξήγησε ο κ. Πετρέους, εκτιμώντας πως «καμία επιστράτευση, προσάρτηση και πυρηνική απειλή δεν μπορεί να βγάλει τον Πούτιν από τη δυσμενή πολεμική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως έχει πει ο πρόεδρος Ζελένσκι», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η Ρωσία «έχει πληγεί από χίλιες κυρώσεις ως τιμωρία στην προσάρτηση, κάτι που δείχνει ότι οι απαντήσεις της Δύσης δεν έχουν εξαντληθεί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις