Πρέπει να ρωτήσουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αν είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής της G20, αν και δεν βλέπω την ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Καζακστάν.

«Πρέπει να τον ρωτήσουμε αν είναι έτοιμος να διεξάγει τέτοιες διαπραγματεύσεις μαζί μου ή όχι. Δεν βλέπω την ανάγκη, για να είμαι ειλικρινής, σε γενικές γραμμές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλατφόρμα για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση αν θα πάει στη σύνοδο κορυφής της G20 και αν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Μπάιντεν εκεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα, σε σχόλιο για τη μερική επιστράτευση, πως εντός δύο εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μέχρι σήμερα, όπως είπε, 222.000 άτομα από τα προβλεπόμενα 300.000 έχουν ήδη κινητοποιηθεί και ζήτησε επίσης να βελτιωθεί η ποιότητα της κινητοποίησης. Επιπλέον, απαίτησε να εκπαιδευτούν όλοι όσοι επιστρτατεύονται, ενώ δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή, λέγοντας: «Η γραμμή επαφής με την Ουκρανία είναι 1.100 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, είναι πρακτικά αδύνατο να τη διατηρήσουμε αποκλειστικά με στρατεύματα που σχηματίζονται από συμβασιούχους στρατιώτες, ιδίως από τη στιγμή που λαμβάνουν ενεργό μέρος σε επιθετικές επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία δεν έχει στόχο να την καταστρέψει και δεν βλέπει την ανάγκη, τη δεδομένη στιγμή, για μαζικά χτυπήματα. «Ενεργούμε σωστά και έγκαιρα» σχολίασε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει για κάποια από τις επιλογές του. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι δυσάρεστο, για να το θέσω ήπια. Θα είχαμε υποχρεωθεί να κάνουμε τα ίδια, λίγο αργότερα και μέσα σε χειρότερες συνθήκες για εμάς. Επομένως, οι ενέργειές μου είναι σωστές και έγκαιρες» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία. «Μια απευθείας σύγκρουση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με τον ρωσικό στρατό, θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα. Θα οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή και ελπίζω πως θα είναι αρκετά έξυπνοι για να μην το κάνουν» είπε σχετικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις