Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του BBC, το Twitter σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, σταμάτησε να λαμβάνει μέτρα κατά των tweets που παραβιάζουν τους κανόνες Covid, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.

Το Twitter είχε αναφέρει προηγουμένως την αναστολή περισσότερων από 11.000 λογαριασμών για παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το BBC News προσέγγισε το Twitter για σχολιασμό.

Οι άλλες πολιτικές της για ψευδείς πληροφορίες παραμένουν στον ιστότοπο του Twitter, χωρίς παρόμοια ειδοποίηση να λέει ότι δεν θα επιβάλλονται πλέον.

Σύμφωνα με την πολιτική του ειδικά για τον Covid, το Twitter λειτούργησε ένα «σύστημα πέντε ειδοποιήσεων» για λογαριασμούς που δημοσιεύουν «αποδεδειγμένα ψευδές ή παραπλανητικό» περιεχόμενο που μπορεί να «οδηγήσει σε σημαντικό κίνδυνο βλάβης» – όπως έκθεση στον Covid ή βλάβη σε συστήματα δημόσιας υγείας.

Δεν λαμβάνονταν μέτρα κατά των λογαριασμών που στέλνουν παραπληροφόρηση μία φορά. Αλλά οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες θα μπορούσαν να τεθούν σε αναστολή για λίγες ώρες, ημέρες – ή ακόμα και επ’ αόριστον, εάν λάβουν πέντε προειδοποιήσεις στον λογαριασμό τους.

Αν και λέει ότι το σύστημα αναφοράς Covid στο Twitter δεν ήταν ποτέ τέλειο, ο Δρ Stephen Griffin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Leeds λέει ότι ήταν καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι πολλές χιλιάδες λογαριασμοί που διαδίδουν παραπληροφόρηση είχαν αφαιρεθεί από το 2020.

Το Twitter άρχισε να καταπολεμά την παραπληροφόρηση για την COVID-19 τον Ιανουάριο του 2020, καθώς η ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Το κοινωνικό δίκτυο έκτοτε έχει μπλοκάρει περισσότερους από 11,200 λογαριασμούς, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 97,600 παραδείγματα ψευδούς περιεχομένου και έχει στείλει σχετικές προειδοποιήσεις σε 11,7 εκατομμύρια λογαριασμούς που έκαναν αναρτήσεις οποίες φαίνονταν να εισέρχονται στο πεδίο της παραπληροφόρησης.

Ξεκινά η αμνηστία

Τώρα, μερικοί από αυτούς που παραβίασαν τους κανόνες επιστρέφουν στον ιστότοπο.

Για παράδειγμα, το Twitter επανέφερε τον προσωπικό λογαριασμό της βουλευτού των ΗΠΑ Marjorie Taylor Greene, που είχε απαγορευτεί τον Ιανουάριο.

Εκατομμύρια χρήστες ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς των λογαριασμών που έχουν ανασταλεί σε δημοσκόπηση στο Twitter, με αποτέλεσμα το αφεντικό Έλον Μασκ να αναρτήσει στο Twitter: «Ο κόσμος μίλησε… η αμνηστία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει δεσμευτεί να κάνει το Twitter κόμβο για την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο μετά την αγορά του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις