Τέσσερα παιδιά πέθαναν σε διάστημα ενός μηνός στη Μεγάλη Βρετανία από μόλυνση με στρεπτόκκοκο Α, καθώς θανατηφόρα βακτηριακή επιδημία πλήττει σχολεία σε όλη τη χώρα. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, λοιμώξεις του λαιμού και, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, νόσο που απειλεί τη ζωή.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Αλί, τεσσάρων ετών, είναι το τελευταίο θύμα, ενώ την περασμένη Παρασκευή άφησε την τελευταία της πνοή στην Ουαλία η μαθήτρια Χάνα Ρόουπ, επτά ετών. Δύο ακόμη που μολύνθηκαν από τον στρεπτόκοκκο Α έχασαν τις ζωές τους τις τελευταίες εβδομάδες, εκ των οποίων ένα εξάχρονο παιδί που φοιτούσε σε σχολείο του Σάρεϊ.

Ο Δρ Γίμι Τσόου, σύμβουλος στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δήλωσε: «Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούν σε ήπια ασθένεια και έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες στους γονείς και το προσωπικό σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές λοιμώξεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από τον γιατρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο έμετο ή διάρροια».

Η UKHSA δήλωσε ότι τα κρούσματα της νόσου είναι περισσότερα φέτος και αποδίδουν την αύξησή τους, πιθανότατα, στην άρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία του Covid-19. Η υπηρεσία συμβουλεύει όσους υποφέρουν από την ασθένεια να μην πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ή τις δουλειές τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις