Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού παρασημοφόρησε τους πιλότους δύο μαχητικών αεροπλάνων Su-27, οι οποίοι αναχαίτισαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στον εναέριο χώρο γύρω από τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Μόσχα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) συνετρίβη, την περασμένη Τρίτη, στη Μαύρη Θάλασσα αφού αναχαιτίσθηκε από ρωσικά αεριωθούμενα. Είναι η πρώτη απ’ ευθείας συμπλοκή ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ που γίνεται γνωστή μετά την Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο.

Στην ανακοίνωσή του για την παρασημοφόρηση, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επανέλαβε την εκδοχή της Μόσχας για τα γεγονότα -αμφισβητείται από την Ουάσινγκτον- σύμφωνα με την οποία, τα ρωσικά αεροπλάνα δεν ήρθαν σε φυσική επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Ως αποτέλεσμα των απότομων ελιγμών, γύρω στις 9:30 π.μ. (ώρα Μόσχας), το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα MQ-9 άρχισε να ίπταται ανεξέλεγκτα και να χάνει ύψος και προσέκρουσε στην υδάτινη επιφάνεια» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μη επανδρωμένο αεροπλάνο πετούσε με τους αναμεταδότες του κλειστούς και παραβιάζοντας τους περιορισμούς στον εναέριο χώρο, που έχει δημοσιοποιήσει η Ρωσία σε σχέση με αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρησή της” στην Ουκρανία.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πλησίασαν το αμερικανικό MQ-9 Reaper στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής του πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στο διεθνή εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μαχητικά παρενόχλησαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το ράντισαν με καύσιμα στη διάρκεια μιας συμπλοκής που διήρκεσε 30-40 λεπτά, πριν ένα από αυτά προκαλέσει ζημιά στην προπέλα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους με αποτέλεσμα το τελευταίο να συντριβεί στη θάλασσα.

Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε ένα επεξεργασμένο βίντεο 40 δευτερολέπτων, που δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό να πλησιάζει ένα αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον αέρα, να αδειάζει καύσιμα κοντά του και να φαίνεται μετά μια προπέλα με ζημιά. Ο επικεφαλής των αμερικανών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως το επεισόδιο καταδεικνύει την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις