Σε άσχημες καιρικές συνθήκες ζουν αυτήν την στιγμή πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο Μαυροβούνι διαμένουν, πολλά παιδιά μικρά σε ηλικία, βρέφη, έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και μαζί με αυτά έλλειψη στα βασικά και αναγκαία είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Το πρόβλημα είναι ότι η θέρμανση δεν επαρκεί για όλο τον καταυλισμό ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν με αυτοσχέδιες κατασκευές και πολλές κουβέρτες να ζεσταθούν την ώρα που το θερμόμετρο χτες βράδυ στην Λέσβο να δείχνει τους -2 βαθμούς Κελσίου.

Εξάλλου από τις αρχές δεν υπήρξε πρόνοια ώστε να απομακρυνθούν τουλάχιστον τα ανήλικα και οι μητέρες τους σε ασφαλές ζεστό μέρος μέχρι να κοπάσει η κακοκαιρία που πλήττει από το Σάββατο το νησί της Λέσβου.

Μηταράκης: Η κακοκαιρία δεν διατάραξε την κανονικότητα

Αυτοψία στον παγωμένο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε τα μεσάνυχτα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.

Ο κ. Μηταράκης επιθεώρησε τις συνθήκες διαμονής των 7.000 περίπου φιλοξενουμένων αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών και έδωσε σχετικές οδηγίες για την καλυτέρευση τους.

«Οι έκτακτες καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιμετωπίζονται, δε, χωρίς να διαταραχθεί η κανονικότητα της δομής» ανέφερε, νωρίς σήμερα το πρωί, ο υπουργός σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

30 οικογένειες αναχωρούν για Γερμανία

Στο μεταξύ, σήμερα στις 10.30 το πρωί, αναχωρούν με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό το Ανόβερο της Γερμανίας 30 οικογένειες, περίπου 130 άτομα, αναγνωρισμένων προσφύγων που σήμερα διαμένουν στη Μυτιλήνη.

Οι πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία στη συντριπτική τους πλειονότητα κατάγονται από το Αφγανιστάν, ενώ άλλοι προέρχονται από το Ιράν και το Ιράκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις