Αγωνία από τους μαστιχοπαραγωγούς στη Χίο: «Αν προχωρούσε η φωτιά, μπορεί να είχε καεί το 90%»
Ο μαστιχοπαραγωγός Νίκος Ζερβουδάκης μιλά στο Action24, τονίζοντας ότι ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Χωρίς καταστροφικές ζημιές αλλά όχι ανεπηρέαστες άφησε τις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων η φωτιά που μαινόταν για πολλές ημέρες στη Χίο, με τους πυροσβέστες να παραμένουν ακόμα σε επιφυλακή λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.
Μιλώντας στο Action24, ο μαστιχοπαραγωγός, Νίκος Ζερβούδης, δήλωσε ότι οι καλλιέργειες μαστίχας είχαν δεχτεί σημαντικά πλήγματα από πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια.

«Φέτος ευτυχώς τη γλιτώσαμε. Υπήρχε τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων. Ήρθαν και από περιοχές εκτός Χίου. Δράσαμε πολύ αποτελεσματικά, πιάσαμε σε σημεία κομβικά και περιορίσαμε το μέτωπο, έτσι ώστε η φωτιά να μην περάσει στην περιοχή των μαστιχόδεντρων στα νότια του νησιού», τόνισε ο μαστιχοπαραγωγός.
«Ωστόσο, εκτάσεις με μαστιχόδεντρα έχουν καεί στον Άγιο Γεώργιο και στον Ζυφιά. Θα γίνει αποτίμηση όταν τελειώσει η πυρκαγιά -γιατί και σήμερα είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση στο Λιθί», είπε.
«Ευτυχώς η φωτιά έφτασε μέχρι πάνω από τη Βέσα και πάνω από τα Αρμόλια. Εάν περνούσε τα Αρμόλια, υπήρχε περίπτωση να καεί και το 80% με 90% των μαστιχόδεντρων», επισήμανε.

«Η μόνη αγροτική εργασία που γίνεται σχεδόν όλη με τα χέρια»
Μιλώντας για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει η καλλιέργεια της μαστίχας, ο Νίκος Ζερβούδης εξήγησε ότι «όταν βγαίνει χορτάρι στα χωράφια, τα οργώνουμε». «Αυτήν την περίοδο τα καθαρίζουμε με χαρτοκοπτικό και ρίχνουμε από πάνω το άσπρο χώμα, που είναι από ανθρακικό ασβέστη υψηλής καθαριότητας ούτως ώστε να μην αφήσει το μαστίχι να έρθει σε επαφή με το βρώμικο χώμα και αμαυρωθεί η ποιότητά του». «Αυτό θα πάει μέχρι τέλος Σεπτέμβρη με Οκτώβρη», πρόσθεσε.

«Κατά τη γνώμη μου, η καλλιέργεια μαστίχας είναι η μοναδική αγροτική εργασία σήμερα, που το 90% γίνεται με τα χέρια», σημείωσε ο Νίκος Ζερβουδάκης και τόνισε: «Είμαστε 24 μαστιχοχώρια και σιγά σιγά μπαίνουν και νέοι στην καλλιέργεια. Μπαίνουν και πάρα πολλές νέες φυτείες».
«Το μαστιχόδεντρο θα σου δώσει την απαιτητική του ποσότητα μετά τη δεκαπενταετία. Υπολογίζουμε ότι κάθε δέντρο σου δίνει, στην καλύτερη περίπτωση, από 200 μέχρι 250 γραμμάρια. Συνήθως μας βγαίνει στα 100 ευρώ το κιλό», είπε ο Νίκος Ζερβουδάκης.