Αμοργός: Ανακαλύφθηκε ο «Βόθωνας του Γάλλου», το βαθύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων
Φτάνει σε βάθος 132 μέτρων και ήρθε στο «φως» μετά από την υπόδειξη ενός Γάλλου κατοίκου του νησιού.

Πηγάδια και αίθουσες με εντυπωσιακά πλούσιο διάκοσμο περιλαμβάνει ο αποκαλούμενος «Βόθωνας του Γάλλου», το βαθύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, που ανακαλύφθηκε στην Αμοργό και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Στεφάνου.
Το σπήλαιο φτάνει σε βάθος 132 μέτρων και ήρθε στο «φως» έπειτα από υπόδειξη ενός Γάλλου κατοίκου του νησιού. Για τον λόγο αυτό, πήρε την επίσημη ονομασία «Βόθωνας του Γάλλου», καταχωρημένη από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας.
Το περασμένο Φθινόπωρο, πραγματοποιήθηκε στο νησί η επιστημονική αποστολή «Amorgos Cave Expedition 2024», με την αρωγή και χορηγία του δήμου Αμοργού και θα επαναληφθεί και τον προσεχή Οκτώβριο. Αρχηγός και οργανωτής της αποστολής ήταν ο σπηλαιο- εξερευνητής Πρόδρομος Κούλελης ο οποίος, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν ένας από αυτούς που έφτασε στον πάτο του σπηλαίου, κατεβαίνοντας κάθετα μονοκόμματα στα 90 μέτρα!

«Αυτός που χαρτογραφεί, βαφτίζει»
«Ψάχνοντας το νησί για σπήλαια με τα μέλη της αποστολής, ένας Γάλλος που ζει εκεί, ο Λοναΐς, μας είπε ότι βρήκε ένα σε μια βόλτα, πίσω από τα Θολάρια. Του είπα ότι αν όντως ισχύει η πληροφορία, θα πάρει το όνομά του γιατί αυτός που χαρτογραφεί, βαφτίζει. Ήρθε, λοιπόν, στην ομάδα μας και μετά από ένα δύσκολο τοπίο για πεζοπορία, γεμάτο πέτρες, βάτα και σχίνα, το βρήκαμε. Το σπήλαιο κατέβαινε περίπου στα 35 μέτρα αλλά όχι συνέχεια και τότε ο Λοναΐς ο οποίος είχε τη σχετική εκπαίδευση καταρρίχησης, ζήτησε να κατέβει. Εξερευνώντας, λοιπόν, τον χώρο, βρήκε μια σχισμή πίσω από έναν ογκόλιθο, απ' όπου υπήρχε το άνοιγμα για να κατέβεις τα υπόλοιπα μέτρα μέσα στο σπήλαιο», περιγράφει ο κ. Κούλελης, διευκρινίζοντας ότι «βόθωνα» αποκαλούν στο νησί το βάραθρο.

Κατεβαίνοντας ο ίδιος στο ανακαλυφθέν σπήλαιο, έκανε λόγο για το δέος που αισθάνθηκε αλλά και τον φόβο που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού και κοιμάται, κάτι που μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι.
«Αν και συνεχώς ανακαλύπτουμε σπήλαια, είναι απίστευτη η ομορφιά της φύσης που δεν μπορούν να τη δουν πολλοί άνθρωποι», τονίζει ο κ. Κούλελης, τυροκόμος στο επάγγελμα και σπηλαιολόγος, «γιατί έχει τρέλα μ' αυτό» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Το βαθύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποιο άλλο βαθύτερο, καταγράφηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2024, λήφθηκαν βιολογικά δείγματα και αναμένονται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της έρευνας σε επιστημονικό περιοδικό.

Πληροφορίες και για άλλα σπήλαια
«Αρχές Οκτώβρη, θα ξαναπάμε στην Αμοργό γιατί είχαμε πληροφορίες από ντόπιους για κάποια άλλα σπήλαια. Δεν ξέρουμε με ασφάλεια τα στίγματα, γιατί υπάρχουν σπήλαια που δεν είναι σηματοδοτήμενα, ενώ εντοπίζοντας και περνώντας από μια μικρή τρύπα που ίσα ίσα χωράς, μπορεί μέσα να βρεθείς σε ένα χάος», σημειώνει.
21 συνολικά γνωστά και άγνωστα σπήλαια και σπηλαιο-μορφές κατέγραψε η ομάδα της αποστολής «Amorgos Cave Expedition 2024», που αποτελούνταν από 18 σπηλαιο- εξερευνητές και από επιστήμονες, αλλά εξερεύνησε και μελέτησε 12 από αυτά.
Το προσεχές διάστημα, από τις 16 έως τις 18 Μαΐου, θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την σπηλαιο-αποστολή στην Αμοργό, στο πλαίσιο του Cavers Fest 2025 - Agrafa, Greece.