Μετεκλογικά. Ας πω κι εγώ μια συγνώμη! Ούτε προσωπικά ως Ανιχνευτής δεν κατάφερα να προβλέψω τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά εντόπισα μερικά παράδοξα που θέλω να μεταφέρω. Αν υπάρχουν κι άλλα που μου ξέφυγαν, μπορείτε να με ενημερώσετε με μήνυμα στο anixneftis@flash.gr. Ήδη έχουν μαζευτεί στην παρέα ορισμένοι  γκρινιάρηδες που στεναχωρήθηκαν με κάποιo δημοσίευμα, άλλοι που προτείνουν να τους κολακεύουμε διαρκώς. Κανένα πρόβλημα, όλοι καλοδεχούμενοι.

Η αναβάθμιση. Τελικά και στην πολιτική όπως στις μπίζνες χρειάζεται να κάνεις αλλαγές για να συντονίζεσαι με τις αγορές, συγνώμη το κοινό των ψηφοφόρων. Ο Αλέξης η μόνη ουσιαστική αλλαγή που έκανε ως αριστερός ήταν να αποκτήσει το ταπεινό Range Rover (ακόμα κι αν είναι κρατικό) και συνέχισε να νομίζει ότι οι πολίτες, τα άλλα κόμματα αλλά και η ιστορία του χρωστούν. Έτσι, εκτός από την αναβάθμιση σε Range Rover, δεν έκανε τίποτα για να ανανεώσει το πολιτικό του κεφάλαιο και το κόμμα του. (Και ο Κυριάκος έχει Range Rover αλλά δεν το κρύβει και μπορεί να το υποστηρίξει ιδεολογικά.)

Πάντως ο Αλέξης άφησε τον Παύλο Πολάκη, τον Νίκο Παππά, την Θεανώ Φωτίου, τον Γιάννη Δραγασάκη να λένε τα ίδια και τα ίδια και πόνταρε σε Μιθριδάτη, Μαντζουράνη και Αντώναρο. Αν είναι δυνατόν.

Κι όμως συμβαίνει. Στα αξιοπερίεργα είναι ότι  ο Γ. Κατρούγκαλος έλαβε 3.181 ψήφους από ευφυείς συμπολίτες ενώ είχε αποσύρει θεαματικά  την υποψηφιότητά του. Ακόμα πιο περίεργο ότι βρέθηκαν πολίτες που ψήφισαν την Θεανώ Φωτίου παρότι νομίζει ότι 5.000 ευρώ είναι το ετήσιο εισόδημα της μεσαίας τάξης.

Bullying. Οι περισσότεροι δημοσκόποι, ο ένας μετά τον άλλο – ακόμα και αυτοί που έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ – αποκαλύπτουν ότι δέχτηκαν «bullying» για να μην πούνε την πραγματική εκτίμησή τους για το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι τιμητικό για τους ίδιους κυρίως επειδή ομολογούν ότι ενέδωσαν. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Και επιπλέον μας κάνει να αναρωτηθούμε αν και κατά πόσο πρέπει να τους εμπιστευτούμε στις επόμενες εκλογές…

Η επόμενη ημέρα. Ήδη πάντως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Όλγα Γεροβασίλη η οποία είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα κι άλλοι που είναι σε απόσταση όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, άρχισαν τις συγκεντρώσεις για την επόμενη ημέρα. Για ανταλλαγή σκέψεων και λήψη αποφάσεων. Τα ονόματα που παίζουν – δεν σας λέμε κάτι νέο – είναι αυτά που έχουν όλοι σε πρώτη ζήτηση δηλαδή της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση, δηλαδή της νέας γενιάς στελεχών, που γαλουχήθηκε στην πολιτική μέσα από μνημόνια κι έχει κυβερνητική εμπειρία.

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Στη Χαριλάου Τρικούπη όλα τα προβλήματά τους λύθηκαν ή τα έχουν ξεχάσει. Βλέπεις π.χ. τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει δηλώσεις περιχαρής με μαύρα γυαλιά ηλίου, σκέπτεσαι ότι (γρήγορα) καβάλησε το καλάμι. Ακούς τον Δημήτρη Μάντζο ή τον Πάνο Δουδωνή, σκέφτεσαι πως έχουν κάτι νέο να πουν με επιχειρήματα. Αυτοί είναι σε λάθος κόμμα ή βρήκαν εκεί άσχετο αρχηγό; Δεν κατάλαβα.

Το δίδυμο των φόρων.  Όμως για να λέμε τη σκάφη – σκάφη και τα σύκα- σύκα λίγοι σήμερα θυμούνται ότι στις σκοτεινές ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  δεν ήταν μόνος. Υπήρχε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που είχε μια λίστα φόρων για όποιον μιλάει Ελληνικά. Από τότε όσοι τον είχαν ονομάσει «σιγανοπαπαδιά» γιατί δεν ήθελε να εκτεθεί, δικαιώθηκαν. Ο κ. Χουλιαράκης καλοβολεύτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και άφησε άλλους συντρόφους να τραβιούνται στα δύσκολα με «τρεις κι εξήντα» του δημοσίου.

Εύστοχος… Ο πολιτικός, που προσέγγισε πιο κοντά από όλους το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περίμενε η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει με 38% και με 10 μονάδες διαφορά. Φάνηκε ότι δεν ήταν απλά αισιόδοξος αλλά είχε καταλάβει τον ψυχισμό των πολιτών.

 

…αλλά δεύτερος. Ο Άδωνις έκανε 12.000  χλμ στην προεκλογική εκστρατεία συναντώντας  χιλιάδες ψηφοφόρους στο Β1 Τομέα της Αττικής. Όμως δεν του έφθασαν για να ξεπεράσει σε ψήφους τον Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό ήταν μία ακόμα έκπληξη αφού ο πανταχού παρών Άδωνις έχασε από τον (φαινομενικά) πιο αργό (έως δυσκίνητο) Κωστή  Χατζηδάκη. Φαίνεται όμως ότι οι φίλοι του τελευταίου έκαναν καλύτερη δουλειά, κυρίως με συγκεντρώσεις σε σπίτια με στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων και ιδιωτικών (που σιτίζονται από τις κρατικές).

Κοιτάει προς Βρυξέλλες. Στο υπουργείο Ανάπτυξης πάντως θα έχουμε αλλαγές. Από ότι φαίνεται θα σπάσει το τρίγωνο του Αδωνι, Νίκου και Γιάννη. Ο τελευταίος (σ.σ. Γιάννης Τσακίρης) μάλλον θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες όπου τα χρήματα είναι περισσότερα.

Τα 4 δισ. με το καλημέρα. Από την αντίδραση του Χρηματιστηρίου φάνηκε ποιοι είναι οι νικητές των εκλογών, δηλαδή οι τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και γενικά οι μετοχικές αξίες. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε φτερά στο Χρηματιστήριο και η συνολική αξία των μετοχών αυξήθηκε στα 81,902 δισ. ευρώ την Δευτέρα (22/5) από 77,947 δισ. την Παρασκευή (19/5). Η διαφορά είναι 4 δισ. ευρώ και μοιράζεται στους μετόχους των εταιρειών οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 20.000 επενδυτές (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Και έρχονται άλλα… Στα 4 δισ. ευρώ πρέπει να προσθέσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην οικονομία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς μειώνεται το κόστος δανεισμού. Ήδη η πτώση κατά περίπου 50 μονάδων βάσης των αποδόσεων στα ομόλογα δημιουργεί ετήσιο όφελος περίπου 850 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από ένα απόθεμα δανείων περίπου 160 δισ. ευρώ. Επιπλέον δημιουργεί όφελος σε ότι αφορά τα επιτόκια των νέων εντόκων γραμματίων τα οποία θα είναι μικρότερα και θα επιτρέψει στο κράτος να ασκήσει πιο γενναία δημοσιονομική πολιτική, ενισχύοντας αφενός όσους έχουν περισσότερη ανάγκη αφετέρου χρηματοδοτώντας δημόσιες επενδύσεις που η χώρα χρειάζεται.

Οι νέες επενδύσεις. Θυμάστε την επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet. Τα πράγματα προχωρούν και διοικητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ανιχνευτή  έγιναν μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Ο μόνος που έμεινε από το παλιό Δ.Σ. είναι ο Χάρης Καρώνης. Εκτός βρέθηκαν ο Γεράσιμος Αντύπας, ο Παύλος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Κοντούλης και η Βασ. Γκουτζαμάνη.  Νέα μέλη ορίστηκαν ο Δημήτρης Μαυρογιάννης, ο Δημήτρης Μιχαλογιαννάκης, ο Θ. Κατσάς  και τρεις ξένοι με πρώτη την Jessica Marlborough η οποία εργάζεται στην JP Morgan του Λονδίνου.

Ηχηρή παραίτηση. Άλλη μια εξέλιξη που θα κάνει θόρυβο στα σούπερ μάρκετ είναι η παραίτηση του Δημήτρη Αρτικόπουλου από τα σούπερ μάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος. Ο Αρτικόπουλος έμεινε στο Δ.Σ. περίπου ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ανθρωπίνων πόρων. Οι παλιότεροι θυμούνται τη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία τον Αντώνη Σαμαρά. Ποιος ξέρει μπορεί να παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Αποδοτικό το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Μετά την Fraport και η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις του 2022. Αν και η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανέκαμψε στο 89% αυτής του 2019, συνολικά το 2022 ήταν εξαιρετική χρονιά με κύκλο εργασιών 476,873 εκατ. ευρώ +24,76% έναντι 382,231 εκατ. ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη 168,046 εκατ. ευρώ +5,81% σε σύγκριση με τα 158,819 εκατ. ευρώ. Σε όρους καθαρής κερδοφορίας ήταν η τρίτη καλύτερη χρονιά μετά το 2019 με κέρδη 174,44 εκατ. ευρώ και το 2018 με κέρδη 171,041 εκατ. ευρώ.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι μακράν αποδοτικότερο από τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport. Και αυτό γιατί οι δύο εταιρείες της Fraport που εκμεταλλεύονται τα 14 αεροδρόμια είχαν αθροιστικά έσοδα 444 εκατ. και κέρδη 67,9 εκατ. ευρώ.

«Μη ανεξάρτητος». Ο Απόστολος Ταμβακάκης ο γνωστός πρώην τραπεζίτης και διαχειριστής private equity fund είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος επιχειρήσεων. Και συμμετέχει λόγω συσσωρευμένης εμπειρίας σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών όπως της ΓΕΚ Τέρνα στο ΔΣ της οποίας είναι αντιπρόεδρος ως μη εκτελεστικό μέλος. Όμως, η εταιρεία προσπάθησε να τον κάνει ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, αλλά δεν πληρούσε τα κριτήρια ανεξαρτησίας που θέτει ο νόμος περί εταιρικής διακυβέρνησης. Κι έμεινε… «εξαρτημένος».

Αυτά που αξίζουν. Συγνώμη αλλά σήμερα έχω μελαγχολική διάθεση, που δικαιολογείται μετά το ξεσάλωμα των εκλογών και το διήμερο που ακολούθησε!

Ξέρω όμως ότι η ζωή έχει εκπλήξεις, όπως στο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Άκου το λιοντάρι» (Εκδόσεις Πατάκη). Είναι το πορτρέτο μιας αθηναϊκής οικογένειας, των Λεοντάρηδων αλλά και της γειτονιάς τους, της Φωκίωνος Νέγρη, που στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ήταν στα πάνω της. Αργότερα, όλα πήγαν στραβά: οι Λεοντάρηδες χωρίστηκαν σε εχθρικές φατρίες και είχαν το μερίδιό τους σε πόνο, αρρώστια, λάθη κι απογοήτευση. Πολύ αληθινό.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο  σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν. Το έργο του Μολιέρου παραμένει επίκαιρο (και μεταξύ δύο βουλευτικών εκλογών) καθώς επικρίνει  την ανειλικρίνεια, την υποκρισία και την εξαπάτηση του ίδιου μας του εαυτού ή των άλλων.

Για την παράσταση που συμπίπτει με τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου: https://www.dithepi.gr/el/events/4778/
 

Και για όσους βρίσκονται σε εκδρομική διάθεση υπάρχει το  Helmos Mountain Festival 2023 στα Καλάβρυτα.  Μια γιορτή γεμάτη δράση και μουσική στους πρόποδες του Χελμού, όπου συνδυάζετε πεζοπορία με τοξοβολία και yoga αλλά και Γιάννη Χαρούλη, με Σωκράτη Μάλαμα κι άλλους πολλούς.

Πάρτε μια μικρή γεύση από Χαρούλη:

Περισσότερα για το φεστιβάλ που πραγματοποιείται το διάστημα 2-5 Ιουνίου:  https://festival.kalavritaski.gr/

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις