Απελπισία και οργή στη Θεσσαλία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων: «Ξεκληρίζεται ο κόπος μας»
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δράσει άμεσα», είπε με έμφαση ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.

Στα όρια της απόγνωσης είναι οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Ήδη σε Π.Ε. Λάρισας και Π.Ε. Μαγνησίας έχουν θανατωθεί περίπου 35.000 ζώα, σε μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται δύσκολη, αλλά όχι ακόμα ανεξέλεγκτη όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας.
Έτσι το μεσημέρι της Δευτέρας, 14 Ιουλίου, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του κ. Κουρέτα με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Θεσσαλίας, με σκοπό να συνδιαμορφωθεί ένα κείμενο που θα αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα larissanet.gr, «το βασικό μας αίτημα είναι να καταλάβουν όλοι ότι η ευλογιά, με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από κάθε Π.Ε. της Θεσσαλίας, ότι εφόσον οι κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν χρήματα για ζωοτροφές, τα βγάζουν έξω για να βοσκήσουν και κολλάνε μεταξύ τους. Χρειάζεται λοιπόν να ζητήσουμε χρήματα… χθες. Είχαν υποσχεθεί ότι θα δώσουν χρήματα, που ακόμα δεν έχει συμβεί».
Ο ίδιος σημείωσε ότι στη Θεσσαλία, σημειώθηκε έξαρση σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως από φάρμες ζώων που ήταν κοντά. «Έχουν θανατωθεί περίπου 35.000 ζώα από όταν ξεκίνησε η ευλογιά, που είναι πολλά. Τώρα ξεκίνησε να σημειώνεται πτώση, αλλά εμείς συνεχίζουμε κάθε μέρα δειγματοληψίες για να το κρατήσουμε όσο μπορούμε».
Σε οριακή κατάσταση οι κτηνοτρόφοι
Ο Γιάννης Γκουρομπίνος, κτηνοτρόφος από Βλαχογιάννι Ελασσόνας, σημείωσε: «Δυστυχώς δεν πάμε καλά και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η λύση της υγειονομικής ταφής έξω από τον στάβλο απέτυχε. Δεν γίνεται να χάνεται έτσι κόπος μιας ζωής κι εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε εμβολιασμό».
Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε εντολή οι επιδοτήσεις να πάνε στους πραγματικούς κτηνοτρόφους, αλλά δεν πήγαν εκεί. Αν ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ΠΟΠ να κοιτάξουν να χρηματοδοτήσουν ό,τι πρέπει. Ας σταματήσουν να θανατώνουν αιγοπρόβατα, γιατί είναι εθνικός μας πλούτος. Δεν γίνεται να σκοτώνουμε παραγωγικά ζώα. Οδηγούμε τον κτηνοτροφικό κόσμο στην ανεργία, δεν γίνεται να αποζημιωθεί αυτή η κατάσταση».