Από το χαλύβδινο VLRA στο υβριδικό Rafale: Τα αυτοκίνητα της Γαλλικής Προεδρίας
Από το στρατιωτικό VLRA στο πολυτελές Renault Rafale, δες πώς άλλαξε το προεδρικό όχημα της Γαλλίας εδώ και 105 χρόνια.

Κάθε χρόνο, με αφορμή τη γιορτή της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παρελαύνει στα Ηλύσια Πεδία με ένα στρατιωτικό όχημα VLRA Command Car της ACMAT. Πρόκειται για μια παράδοση που κρατά δεκαετίες, από την εποχή της προεδρίας του Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν. Το VLRA, δηλαδή Véhicule de Liaison de Reconnaissance et d’Appui (Όχημα Συνδέσμου, Αναγνώρισης και Υποστήριξης), κατασκευάζεται στο Σαιν-Ναζέρ από τις μονάδες της Arquus —διάδοχο της ιστορικής ACMAT.
Η ACMAT, που συγχωνεύθηκε με τις Renault Trucks και Panhard το 2018, ιδρύθηκε το 1948 από τον Ρενέ Λεγκιέ με την επωνυμία ALM. Το 1967, ο Πολ Λεγκιέ παρουσίασε το VLRA βασισμένο στο VCOM, και το όχημα αυτό σφράγισε την επιτυχία της εταιρείας για πάνω από 40 χρόνια, σε διαμορφώσεις 4x4, 6x6 και 8x8.
Το πρώτο VLRA Command Car παραγγέλθηκε από τον Πρόεδρο Ζισκάρ ντ’Εστέν για την παρέλαση. Στην αρχή δεν είχε καν πινακίδες, μέχρι που ταξινομήθηκε με αριθμό κυκλοφορίας 682 0733. Το ίδιο όχημα συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζει χάρη στα χαρακτηριστικά παλαιότερων ετών (ορθογώνιο παρμπρίζ, χωρίς εμπρός προστατευτικές “ποδιές”, απουσία προστατευτικής “μάσκας”). Συνολικά, οι γαλλικές δυνάμεις διαθέτουν περίπου 800 οχήματα VLRA, τα οποία χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις. Περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών παγκοσμίως χρησιμοποιούν VLRA, κάνοντας το ένα δυνατό εξαγώγιμο προϊόν. Σήμερα, η σειρά οχημάτων VLRA παράγεται σε περισσότερα από 12.000 αντίτυπα παγκοσμίως, σε ευέλικτες εκδόσεις για μεταφορές και στρατιωτική υποστήριξη.

Renault Rafale: Το Νέο Υβριδικό Όχημα της Γαλλικής Προεδρίας
Το νέο προεδρικό Renault Rafale είναι ένα μοναδικό μοντέλο, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τη Γαλλική Προεδρία. Βασίζεται στην έκδοση Hyper Hybrid E-Tech 4x4 των 300 ίππων και αποτελεί συνδυασμό ισχύος, καινοτομίας και κομψότητας.Με σχεδιασμό από το κέντρο της Renault στο Γκιανκούρ, φέρει διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως μάσκα στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, αφαιρούμενες βάσεις σημαιών και εμβλήματα στις πόρτες. Η ειδική βαφή Bleu Présidence μειώνει τη θερμική απορρόφηση κατά 10°C και λάμπει στο φως προβάλλοντας τα τρία χρώματα της Γαλλίας.Η καμπίνα έχει διαμορφωθεί ως κινητό γραφείο, με έμφαση στην ηχομόνωση και τη θερμική άνεση. Ενσωματώνονται ειδικές τεχνολογίες για ασφάλεια, όπως διακριτική θωράκιση, ενισχυμένο πλαίσιο, τετραδιεύθυνση και τροχούς Chicane 20 ιντσών με ελαστικά Michelin παντός καιρού.

Το Rafale ως Σύμβολο Γαλλικής Τεχνογνωσίας
Η κατασκευή του Rafale έγινε μέσω συνεργασίας ανάμεσα στην Προεδρία, τη Renault και Γάλλους τεχνίτες. Οι υθύνοντες της Προεδρίας και οι οδηγοί του προέδρου Μακρόν συνεργάστηκαν στενά με τους μηχανικούς της Renault ώστε να διαμορφώσουν ένα όχημα που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και χρήσεις.
Όμως το αυτοκίνητο αυτό ξεχωρίζει και από τα υλικά υψηλής αισθητικής όπως:
- Μάρμαρο Noir Grand Antique από τα Πυρηναία, κατεργασμένο από τη Mineral Expertise, που χρησιμοποιείται σε λεπτομέρειες της καμπίνας.
- Ξυλογλυπτική με marqueterie από τον τεχνίτη Ludovic Avenel σε μαύρη οξιά.

- Επενδύσεις από δέρμα με μπλε ραφές, φιλοτεχνημένες από ομάδα τεχνικών ταπετσαρίας της Renault.
- Ειδική κεντρική κονσόλα, σχεδιασμένη από τις Renault & Centigon και κατασκευασμένη από την Design & Solution.
- Πιστοποιημένη θωράκιση, ενσωματωμένη χωρίς αλλοίωση της αισθητικής, από την ειδική Centigon France.
Το Rafale δεν αποτελεί απλώς επίσημο μέσο μεταφοράς του προέδρου, αλλά και ένα σύμβολο της γαλλικής καινοτομίας και savoir-faire, προβάλλοντας τη χώρα σε επίσημες επαφές με ηγέτες και προσωπικότητες.
105 Χρόνια Προεδρικής Ιστορίας με Renault και άλλα Γαλλκά αυτοκίνητα
Η σχέση Renault–Προεδρίας ξεκινά το 1920 με το Renault 40 CV και φτάνει ως το σήμερα, με κάθε πρόεδρο να επιλέγει διαφορετικό μοντέλο: Citroën DS5 για τον Ολάντ, DS 7 Crossback και Rafale για τον Μακρόν. Από το Peugeot 607 Paladine του Σαρκοζί έως την Citroën DS του Ντε Γκωλ, κάθε όχημα συμβολίζει και μια εποχή.

Ο Ντε Γκωλ σώθηκε δύο φορές χάρη στην Citroën DS. Ο Ζισκάρ ντ’Εστέν προτιμούσε τα Peugeot 604, ο Μιτεράν το Renault Safrane, ενώ ο Σιράκ εμπιστευόταν την Citroën C6. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα δύο Citroën SM Présidentielle που σχεδίασε ο Henri Chapron και χρησιμοποιούνται ακόμα για τελετές.