Υπήρχε στη χώρα ένας νόμος του 2012 για μείωση συντάξεων, του τότε Υπουργού Γιάννη Βρούτση. Ο συγκεκριμένος νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ πριν από  ένα μήνα περίπου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κράτος χρωστά αναδρομικά χρήματα στους συνταξιούχους ύψους περίπου 3,7 δις.

Εν έτη 2020 κυβερνά το ίδιο κόμμα που κυβερνούσε τότε και ο Υπουργός που σήμερα διαχειρίζεται το θέμα της επιστροφής των χρημάτων στους συνταξιούχους είναι πάλι ο ίδιος ο οποίος έφερε τη μείωση συντάξεων με αντισυνταγματικό νόμο. Ο κύριος Γιάννης Βρούτσης. Εν ολίγοις ο συγκεκριμένος πολιτικός και το συγκεκριμένο κόμμα επέστρεψαν στις ίδιες θέσεις, αν και «έτρεχε» το θέμα για να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος περικοπής συντάξεων.

Δεν θα γράψω ότι μετά την απομάκρυνση της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται αλλά «τὸ δὶς ἐξαμαρτεῖν οὐκ ἀνδρὸς σοφοῦ» του ποιητή Μένανδρου, παίζει. Αν ο συνταξιούχος φωνάξει έναν υδραυλικό να του επιδιορθώσει το καζανάκι και του κοστίσει σαν να έκανε ανακαίνιση όλα τα υδραυλικά του διαμερίσματος, είναι βέβαιο ότι την επόμενη φορά που θα του στάζει η βρύση του νεροχύτη, δεν θα φωνάξει τον ίδιο υδραυλικό. Ξέρει πως αν το κάνει θα είναι πλέον δικό του το σφάλμα που θα ξεπαραδιαστεί.

Κι όμως! Αυτόν τον ίδιο «υδραυλικό» και το ίδιο μαγαζί επέλεξε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κυρίως οι συνταξιούχοι. Αυτοί ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ ήταν που πέτυχε “αυτοδυναμία” στους συνταξιούχους με 45,2%.
Όταν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση μετά του κυρίου Βρούτση επανέρχεται 8 χρόνια μετά και λένε ότι από τα 3,7 δις θα επιστραφούν παρά μόνο περίπου 900 εκατομμύρια κι αυτά σε «μεγαλοσυνταξιούχους» και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι αυτοί που θα πάρουν μέρος από τα χρωστούμενα δεν θα διεκδικήσουν τα υπόλοιπα, γιατί οι συνταξιούχοι αντιδρούν ως να γεννήθηκαν χθες;

Η λαϊκή ρήση «ο παθόςμαθός» αφορά αυτούς ακριβώς που είδαν σε όλο το μεγαλείο να κουρεύονται οι συντάξεις τους επί μακρόν. Κι αυτό ουδόλως διατυπώνεται κακοδιάθετα. Απλά είναι η πραγματικότητα.

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα κουρευτούν οι συντάξεις, στο μεγάλο καφενείο που λέγεται «ουρά σε ΑΤΜ», δεξιός ψηφοφόρος είχε σχολιάσει: «όχι, αν τολμούσε ας τις έκοβε». Eνώ τα προηγούμενα χρόνια είχε υποστεί ένα σωρό περικοπές. Κατόπιν τούτου μπορούμε να κρίνουμε ότι η παρούσα στάση της κυβέρνησης, στο επίμαχο θέμα επιστροφής αναδρομικών είναι έως και επιεικής. Βεβαίως μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, αλλά… that’s life.

Όταν κάνεις πως δεν ξέρεις ποιος είναι ο κύριος Βρούτσης και ποια πολιτική στηρίζει έχει κόστος. Όχι βέβαια επειδή δεν ψήφισες Σύριζα. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα υποψήφια, μπορούσες ακόμα ακόμα να έριχνες και μια φέτα μορταδέλα στην κάλπη αν έχεις αγαναχτήσει τόσο.
Ας εννοήσουν λοιπόν οι συνταξιούχοι ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών, δεν αφορούν την κοσμική ζωή. Την κοσμική ζωή την ορίζουν άλλες παράμετροι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις