Σε αυτή εδώ την στήλη ασκήσαμε κριτική άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον δύο φορές στον κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Ιούλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις ο άξονας ήταν η εκκλησία και η πανδημία. Και μάλιστα όταν τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά με τον κορονοϊό. Έδειχναν όμως.
Μεσολάβησε το “ανέμελο καλοκαίρι” χωρίς τεστ στους τουρίστες, με γεμάτα πλοία κ.λ.π για να φτάσουμε στον Οκτώβριο των 212 νεκρών.
Αυτό που διαφαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των λοιμωξιολόγων τις τελευταίες μέρες είναι πως υπάρχει διάσταση απόψεων τόσο μεταξύ των μελών της επιτροπής αλλά και σε σχέση με τους πολιτικούς χειρισμούς που έχουν γίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν βγαίνει επίσημα προς τα έξω αλλά φαίνεται από τις διαφορετικές δημόσιες τοποθετήσεις όταν τα μέλη της επιτροπής δίνουν συνεντεύξεις κατά μόνας.


“Ακούμε τους λοιμωξολόγους” λένε τα πολιτικά στελέχη σε κάθε ευκαιρία αλλά φαίνεται πως δεν ήταν ακριβώς έτσι σε όλη τη διαδρομή.
Για αυτό και κάποια στιγμή ο κ. Τσιόδρας αποτραβήχτηκε από τις δημόσιες εμφανίσεις έστω και αν επανήλθε “σηκωτος” από ότι φαίνεται προκειμένου να κατευναστεί η κοινή γνώμη.
θα είναι όμως άδικο  να ριχτούν στην αρένα των ευθυνών οι επιστήμονες.
Είτε με αφορμή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όσα διαφορετικά είπαν οι κ.κ Τσιόδρας και Λινού είτε με άλλη πρόφαση.
Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολιτικοί. Οι επιστήμονες γνωμοδοτούν.
Και διαβαζω τις κριτικές ή επιθέσεις στο πρόσωπο του κ. Τσιόδρα ότι λειτούργησε ή λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.
Μα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας έφερε επίσημα τον τίτλο του “εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το Νέο Κορονοϊό”. Τι περιμένατε δηλαδή;
Να εκφράσει τις αγωνίες της αντιπολίτευσης;

Και μπορεί να μην επαναστάτησε ή να μη δημιούργησε επικοινωνιακό ή πολιτικό πρόβλημα  στην κυβέρνηση αλλά η σιωπή του σε κάποιες περιόδους ήταν εκκωφαντική.
θα μπορούσε να βγει ανοιχτά και να συγκρουστεί; Θα μπορούσε αλλά δεν λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο.
Και καθώς στην Ελλάδα όποιος επιλέγει τη σιωπή, τη διακριτικότητα και την αξιοπρέπεια σηκώνει στο τέλος  πιο βαρύ φορτίο καλό θα ήταν και ο ίδιος να προσέξει το επόμενο διάστημα αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά οι έμπειροι πολιτικοί.
Να σεντράρουν δηλαδή ως έμπειρα “βουβάλια”, τα “βατράχια” και να δημιουργούν αποδιοπομπαίους τράγους.
Πρώτα έφταιγαν οι νέοι και μετά οι λοιμωξιολόγοι. Δεν το έχουν σε τίποτα να πάίξουν μέχρι και αυτή την γραμμή.
Για αυτό καλό είναι να γνωρίζουν οι επιστήμονες αυτό που λένε οι πολιτικοί μεταξύ τους στα δύσκολα.
Ότι δηλαδή “η αλήθεια ειναι το πιο σίγουρο σχέδιο” Δεν χρειάζεται να παρεκκλίνεις δεν χρειάζεται να μπαλώνεις. Ας το κάνουν και δεν θα χάσουν.
Στο δια ταύτα και καθώς τα πράγματα θα δυσκολέψουν  και οι αριθμοί θα είναι μη διαχειρίσιμοι, ένα lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο και ας το ξορκίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξεις του μέχρι τώρα.
Αλήθεια λοιπόν, προσοχή και αντοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις