Στο πιο βαθύ σημείο της κρίσης της πανδημίας η κυβέρνηση απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης.
Των πόρων που χάριν εντυπωσιασμού βαφτίζεται πακέτο 32 δισεκατομμύριων ευρώ ενώ στην πραγματικότητα τα μη επιστρεπτέα είναι 19 και τα υπόλοιπα 13 δάνεια.


Χωρίς διαβούλευση με τα κόμματα και τους παραγωγικούς φορείς που ελέχιστα αντέδρασαν όντας μουδιασμένοι και οι ίδιοι από το σφοδρό αλλά αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κυβέρνηση διέρρευσε σχεδόν στο σύνολο του Τύπου τα βασικά σημεία του σχεδίου όπως σας τα παρουσίασε και το flash.gr το πρωί της Κυριακής.
Πράσινα, ψηφιακά, μεταρρυθμιστικά και αναμενόμενα τουλάχιστον ως προς τους βασικούς άξονες.
Ας ελπίσουμε ότι αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι το πολιτικό περίβλημα του κειμένου γιατί δεν θυμίζουν ακριβώς τεχνοκρατικές προτάσεις αλλά έκθεση ιδεών όπως σχολίασαν από το πρωί και παράγοντες της αγοράς που μόνο στην αντιπολίτευση δεν πρόσκεινται.

Τα οράματα και τους στόχους τους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Generation Next EU προκειμένου να προχωρήσει η ανά εξάμηνο εκταμίευση των κονδυλίων μέχρι το 2026.
Το περιεχόμενο και το τι θα κρεμαστεί κάτω από τους άξονες είναι δουλειά της Κυβέρνησης και θα αξιολογείται κάθε 6 μήνες.
Διαβάζοντας κανείς τις 15 βασικές μεταρρυθμίσεις και έργα καταλαβαίνει ότι η ομάδα που τα συνέταξε έχει καλή εικόνα του αφρού της ελληνικής οικονομίας.
Προτείνει παρεμβάσεις που θα τονώσουν τις μεγάλες τεχνικές και τεχνολογικές εταιρείες τα κέντρα κατάρτισης και άλλους παίκτες της αγοράς.
Σε δεύτερο πλάνο επιζητά πόρους για μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την παιδεία την υγεία, τον πολιτισμό, τη χωροταξία και το.περιβάλλον βάζοντας βέβαια φιλελεύθερο πρόσημο  σε αυτές τις επιδιώξεις, ακόμα και όνομα. Όπως για παράδειγμα στο “Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης Σπύρος Δοξιάδης” για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών που παίρνει το όνομα του ως πρόγραμμα από τον αείμνηστο σημαντικό γιατρό και πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας.

Ή ακόμα περισσότερο στον τρόπο που τους προσεγγίζει την Παιδείαή τον Πολιτισμό.
Αυτά βέβαια θα συζητηθούν ή θα μεταβληθούν πιθανώς στην πορεία. Τώρα και μέχρι το 2026 αλλά είναι τα μείζονα:
Το πρώτο είναι να πέσουν τα λεφτά στην πληγείσα Ελληνική οικονομία γρήγορα και με πλήρη απορρόφηση.
ΤΟ μάξιμουμ που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα είναι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 (2+ 2 από το React EU)
Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο είναι αυτοί οι πόροι να πάνε σε ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό εδώ στην πατρίδα.
Το ταμείο Ανάκαμψης να είναι όντως εθνικό και να αφήσει το σύνολο των πόρων του στην πραγματική ελληνική οικονομία και όχι σε όψιμους επενδυτές που καταφτάνουν στη χώρα για να φέρουν “κουκουβάγιες στην Αθήνα”. Τεχνογωσία δηλαδή και υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν στον παραγωγικό ιστό της Ελληνικής οικονομίας και μάλιστα από ελληνικά χέρια που συνήθως αφήνονται στο περιθώριο.
Αντίθετα οι “ξένοι επενδυτές” αποθεώνονται  κατά την έλευση τους και προβάλλονται μόνο και μόνο από την αγωνία (όλων) των πολιτικών που θέλουν να δείξουν ότι μεγαλώνουν την πίτα της Ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα πολλές φορές μοιράζονται το σαρκίο της.
Αυτή η συλλογική αυταπάτη πρέπει να σταματήσει και μία καλή αρχή είναι αυτό το Ταμείο. Ένα νέο μπαράζ  αξιολογήσεων και χρηματοδοτήσεων που θα καθορίσει το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις