Η σύνοδος κορυφής Δεκεμβρίου 2020 επισφράγισε την απόφαση μείωσης της εκπομπής των ρύπων του θερμοκηπίου κατά 50% (από το 40%) έως το 2030 με στόχο ένα ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και ρύπων του θερμοκηπίου στο 2050.

Με αυτό το Green Deal αποχαιρέτησε η Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας τη σκυτάλη στην Πορτογαλία.
Η πρωτεύουσα επιδίωξη των συντηρητικών που συναινούν στην αναγκαιότητα των αλλαγών δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά κυρίως η μετατροπή των απαρχαιωμένων βιομηχανιών και οι νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν το οικονομικό σύστημα. Έστω και έτσι όμως σιγά σιγά επιτυγχάνεται η οικολογική μετάβαση των οικονομιών και των κοινωνιών.

Σε μία Ευρώπη γερασμένη, που κλονίζεται πολιτικά χάνοντας έδαφος  στο γεωπολιτικό παιχνίδι από άλλες περιφερειακές δυνάμεις, αισθάνεται απειλή από το μεταναστευτικό, βλέπει την μεγάλη Μεγάλη Βρετανία να λειτουργεί αποδεσμευμένη και να βγαίνει μπροστά για παράδειγμα στο πεδίο της πανδημίας.

Μόνο μια βιώσιμη Ευρώπη που μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων με την πράσινη μετάβαση της μέσω του Green deal ώστε κάθε ευρώ της στο εγγύς μέλλον να είναι πράσινο μπορεί να αναστρέψει την καθοδική πορεία.

Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά  π.χ στις διαφημίσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων όπου σε λίγο τα ηλεκτρικά θα είναι απλά του παρόντος και τα υδρογόνου του μέλλοντος.
Παράλληλα ως προς τις αποφάσεις της συνόδου υπέστη ήττα το πυρηνικό λόμπι που με μοχλό κυρίως την Πολωνία έβαζε στο τραπέζι τη χρήση φυσικού αερίου αλλά και πυρηνικής ενέργειας για να ισοσταθμίσει τη μείωση της χρήσης των υδρογονανθράκων αλλά και του λιγνίτη.
Τώρα όλοι αναμένουν την Άνοιξη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά καθώς τότε αναμένεται να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, κάτι που έχει υποσχεθεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την άνοιξη λογικά θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και θα έχουν μπει σε μία ευθεία οι εμβολιασμοί, ενώ θα αρχίσει και η ροή της χρηματοδότησης για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση μέσω του ταμείου Ανάκαμψης που θα φέρει αναγκαστικά λόγω των όρων που έχουν τεθεί, μία βιομηχανική και τεχνολογική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις