Ο κατάσκοπος που γύρισε από τη Ρόδο
Ο θάνατος του Τζον Λε Καρέ, του Βρετανού συγγραφέα και κατασκόπου που το 1963 κυκλοφόρησε τον «Κατάσκοπο που γύρισε από το κρύο» τον οποίο και ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Ρίτσαρντ Μπάρτον δύο χρόνια μετά, συνέπεσε χρονικά με ένα κατασκοπικό θρίλερ (;) στα Δωδεκάνησα.
[caption id="attachment_1738558" align="alignnone" width="1024"]
Η υπόθεση βέβαια των δύο συλληφθέντων ως προς τα αισθητικά χαρακτηριστικά δεν μοιάζει καν με τον Τζορτζ Σμάιλι. Έναν άλλο αγαπημένο ήρωα του Λε Καρέ που σταδιοδρόμησε στη σκιά ή μάλλον στον αντίποδα του James Bond της δεκαετίας του 60. Καθόλου λαμπερός, κοντός, χοντρός με ήπιο χαρακτήρα αλλά τρομερά ενδιαφέρων Συν ότι ο Σμάιλι έδρασε για πολλά χρόνια με μεγαλύτερη προσοχή και εσωτερικότητα, αντίθετα με τον 35χρονο διπλωματικό υπάλληλο και τον 54χρονο ναυτικό οι οποίοι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία ότι εντοπίστηκαν σχετικά γρήγορα από τις ελληνικές αρχές και ήταν πιο απρόσεκτοι και από τον αγαπημένο «Θου Βου» του Θανάση Βέγγου. Πάλι καλά που εντοπίστηκαν πάντως πριν την επόμενη βόλτα του Oruc Reis στην ευρύτερη περιοχή. Και καθώς μέρες για διάβασμα που είναι τα μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ μπορείτε να τα αναζητήσετε στις εκδόσεις Καστανιώτη, ας πούμε λίγο τι λέει το παρασκήνιο για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο. Πιο πεζή, η πραγματικότητα αλλά σίγουρα επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα. Φαίνεται πως η πρώτη γνωριμία του γραμματέα του τουρκικού προξενείου Ρόδου με τον μάγειρα του πλοίου που εκτελεί τοπικό δρομολόγιο από και προς το Καστελόριζο έγινε το καλοκαίρι σε μία εκδήλωση της μικρής μουσουλμανικής κοινότητας στη Ρόδο.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε τις κινήσεις του 35χρονου από το 2017 όπου και είχε διατυπώσει δημόσια στα social media θέσεις περί ανεξαρτησίας της δυτικής Θράκης. Η περίπτωση του μάλιστα είχε φτάσει και στη βουλή με σχετική τοποθέτηση του πρώην βουλευτή των ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νίκου Νικολοπούλου που τον ...παρακολουθούσε στο facebook Όχι και τόσο μυστικός ο πράκτορας!
[caption id="attachment_1682484" align="alignnone" width="1024"]
Τον Οκτώβριο ο 35χρονος επιστράτευσε τον 54χρονο μάγειρα του πλοίου που έκανε το Ρόδος Καστελόριζο «πήγαινε έλα» σχεδόν καθημερινά για να φωτογραφίζει τη θέση των ελληνικών πολεμικών πλοίων και να καταγράφει τις κινήσεις των στρατευμάτων στα ακριτικά νησιά αλλά και να ηχογραφεί συζητήσεις Ελλήνων στρατιωτών που ταξίδευαν με το πλοίο. Είναι προφανές ότι οι αρχές «τον είχαν» καιρό τον υπάλληλο του Προξενείου αλλά αξιολογούσαν τις κινήσεις του μέχρι που έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να τον εκθέσουν. Ο 54χρονος στρατολογηθείς, σχεδόν αφελώς χρησιμοποιούσε το Viber και το What's Up για να στέλνει κείμενα και φωτογραφίες στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου. Όχι και τόσο ενημερωμένος κατάσκοπος την ώρα που ακόμα και το υποτιθέμενα ασφαλές (δίκτυο τέτοιου τύπου) signal αποκρυπτογραφήθηκε αυτές τις μέρες από τους ισραηλινούς. Το καταπληκτικό πάντως που πιθανώς δεν θυμίζει Λε Καρέ αλλά Ίαν Φλέμινγκ είναι η αντιμετώπιση των δύο συλληφθέντων από την Ελληνική δικαιοσύνη. Τόσο ο 35χρονος υπάλληλος του προξενείου στον οποίο ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος όσο και ο 54χρονος μάγειρας του φέρι μποτ ο οποίος διώκεται για πλημμέλημα αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα προκαλώντας αντιδράσεις.

Φαίνεται πως δεν θυμούνται ότι ο James Bond ακόμα και όταν συλλαμβάνονταν από τον κακό της υπόθεσης συνήθως ακόμα και δειπνούσε μαζί του πριν αρχίσουν τα δύσκολα που αντίθετα με την πραγματικότητα είχαν πάντα happy end. Για τους δύο στα Δωδεκάνησα δεν προβλέπεται και τόσο καλό τέλος.