Μία αγωγή που κατέθεσαν σήμερα σε δικαστήριο της Ρώμης, πεντακόσιες ιταλικές οικογένειες και με την οποία ζητούν να τους δοθεί κρατική αποζημίωση για τον θάνατο των συγγενών τους από κορονοϊό, κάνει πραγματικότητα κάτι που ψυθιρίζονταν και στην Ελλάδα σε διάφορους νομικούς κύκλους για πιθανές απαιτήσεις και Ελλήνων συγγενών θυμάτων του κορονοιου.

Στην Ιταλία οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν υπεύθυνους την προεδρία της κυβέρνησης και το ιταλικό υπουργείο Υγείας για ελλιπή και καθυστερημένη αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ζητούν αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε κάθε οικογένεια, δηλαδή, θα πρέπει να δοθούν, αν η ιταλική δικαιοσύνη θεωρήσει βάσιμη την διεκδίκηση, 200 χιλιάδες ευρώ.

Η ομάδα των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων τονίζουν ότι βάσει στοιχείων που έχουν συλλέξει, τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η περιφέρεια της Λομβαρδίας όπως το πρώτο κύμα της πανδημίας  υπήρξε εκατόμβη θυμάτων, αντιμετώπισαν χαοτικά την κατάσταση, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν εισακούστηκε ούτε η άποψη της επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Κόντε.

Αν τώρα κάνουμε μία αναγωγή στην ελληνική πραγματικότητα η περίπτωση Θεσσαλονίκης αλλά και αρκετών άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως η “δική μας Λομβαρδία”.

Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για ποιο λάθος της κυβέρνησης μετανιώνει σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας απάντησε για το γεγονός τις καθυστερημένης λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Μία σειρά μάλιστα δηλώσεων και συνεντεύξεων τόσο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολου Τζιτζικώστα όσο και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα θεμελιώνουν, ηθικά τουλάχιστον, πιθανές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου.

Διαφωτιστικά στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας θα ήταν αναμφισβήτητα και τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις σε σχέση με τις αποφάσεις και τον χρόνο που αυτές ελήφθησαν.

Τώρα ως προς το νομικό σκέλος σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ποινικολόγοι που ήδη εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες θα μπορούσαν να στραφούν όχι τόσο κατά προσώπων αλλά κυρίως κατά του ελληνικού δημοσίου όχι μόνο για τις περιπτώσεις καθυστερημένης λήψης μέτρων αλλά και για τις συνθήκες στα νοσοκομεία και κυρίως για το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό αφήνει την τελευταία του πνοή εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία βέβαια από την Άνοιξη υπήρξε το διάταγμα «Cura Italia», που κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου διάφορα σε περιπτώσεις αποζημιώσεων κυρίως εργαζομένων.

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν γρήγορα αντανακλαστικά μόνο ως προς την έκδοση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες και περιεστάλησαν δικαιώματα (εργασιακά) και ελευθερίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις