Η ιστορική νίκη της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ενθουσιασμό στην κεντροδεξιά παράταξη, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε από την πρώτη στιγμή να κρατήσει χαμηλά την μπάλα. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να αποφευχθούν οι αλαζονικές συμπεριφορές ενόψει της δεύτερης κάλπης. Το αποτέλεσμα μπορεί να ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ωστόσο η διαφορά των 20 μονάδων και η άνετη επικράτηση κρύβει ορισμένες «παγίδες» τις οποίες θα πρέπει να προσέξει η ΝΔ.

Το μεγάλο εκλογικό ποσοστό σε συνδυασμό με την απόσταση από τα υπόλοιπα κόμματα και μάλιστα με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και κυρίως τους ετεροδημότες που θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ταξιδέψουν εκ νέου προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ενδεχομένως να «τρόμαξαν» από την εμφαντική νίκη της ΝΔ. Πρόκειται για ψηφοφόρους οι οποίοι στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν προέρχονται από τη ΝΔ  και δεν επιθυμούν να υπάρχει τόσο μεγάλη δυναμική ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Πάνω στον φόβο μιας «δεξιάς ηγεμονίας» άρχισε να «ποντάρει» το αφήγημα του ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη των εκλογών, δείχνοντας πως θα είναι ένα από τα επιχειρήματα του προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους του να επιστρέψουν στο κομματικό «μαντρί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει το πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να πέσει κάποιος στις συγκεκριμένες παγίδες γι’ αυτό έσπευσε από την πρώτη στιγμή χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από όλους να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί.

Στην Πειραιώς γνώριζαν για την μεγάλη διαφορά που είχαν από τον ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς το πρωί της Κυριακής, εντούτοις κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους μέχρι το κλείσιμο της εκλογικής διαδικασίας, ακόμα και όταν επιβεβαιώθηκε η θριαμβευτική νίκη της ΝΔ. Όλα τα κορυφαία στελέχη που προσήλθαν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ απέφυγαν τις προκλητικές δηλώσεις.

Το ζήτημα πάντως είναι αν το μήνυμα του προέδρου έφτασε στα αυτιά όλων των στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης οι οποίοι δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να παρασυρθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς υπάρχει και… δεύτερο ημίχρονο.

Πάντως οι βασικές αρχές της στρατηγικής τις οποίες είχε χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνουν. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, τακτική που κερδίζει δεν αλλάζει. Θα εστιάσει στο πρόγραμμα της ΝΔ και θα αναφέρεται κυρίως στο μέλλον της χώρας. Θα παίξει κυρίως άμυνα προκειμένου να κρατήσει το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για την κυριαρχία στον χώρο της κεντροαριστεράς, αποφεύγοντας να πάρει μέρος στην τοξικότητα και την πόλωση που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτά πλέον την επόμενη μέρα που τον βρίσκει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος όχι μόνο στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στο πολιτικό σκηνικό. Επικράτησε στο χώρο κέντρου κερδίζοντας κατά κράτος τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ κατάφερε να πάρει ψήφους σχεδόν από όλες τις πολιτικές δεξαμενές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις