Αυτοψία Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» - Τι είπε για το «βραχιολάκι»
Το σύστημα ιχνηλάτησης είναι προγραμματισμένο να επεκταθεί σε επιπλέον 14 δημόσια νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε συνολικά 100 έως τον Ιανουάριο του 2026.

Από πρώτο χέρι είχε την ευκαιρία να δει το νέο σύστημα ιχνηλάτισης ασθενών ο πρωθυπουργός. Αυτοψία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευγγελισμό» έκανε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς και ενημερώθηκε για τα στάδια που ακολουθεί ο κάθε πολίτης: από την έκδοση του ατομικού εισιτηρίου στο γραφείο κίνησης ασθενών έως το γραφείο διαλογής, όπου κάθε περιστατικό κατατάσσεται σε μία από πέντε κατηγορίες σοβαρότητας και στη συνέχεια παραπέμπεται στον κατάλληλο γιατρό, με ανάλογη προτεραιότητα.
Όλες οι στάσεις και οι εξετάσεις καταχωρίζονται στο χάρτινο tracker που λαμβάνει ο ασθενής στο γραφείο κίνησης, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να έχουν απρόσκοπτα την πλήρη εικόνα της κατάστασής του, των ιατρικών πράξεων που έχουν εγκριθεί και της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται.
Το σύστημα ιχνηλάτησης είναι προγραμματισμένο να επεκταθεί σε επιπλέον 14 δημόσια νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε συνολικά 100 έως τον Ιανουάριο του 2026.
Ο αριθμός «1566»
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έγινε αποτίμηση των ενεργειών που υλοποιούνται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο η λειτουργία του νέου τετραψήφιου αριθμού «1566», στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλούν δωρεάν και να ζητούν συμβουλές ή οδηγίες για οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, με εξαίρεση διαγνώσεις και ιατρικές συμβουλές.
Οι πολίτες θα μπορούν να καλέσουν στο νέο τηλεφωνικό κέντρο ώστε να λάβουν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για δομές, εκτέλεση συνταγογραφήσεων, κόστος φαρμάκων, προγραμματισμό επισκέψεων και κάθε διαδικαστικό θέμα.
Αύξηση χρηματοδότησης στα νοσοκομεία
Σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, πως η τακτική χρηματοδότηση για το ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 74% μεταξύ 2019 και 2025, αγγίζοντας πλέον τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτελούνται έργα για την ανακαίνιση και αναβάθμιση συνολικά 93 δημόσιων νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, επενδύονται 135 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών περίθαλψης, με εμβληματικό έργο τον ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ενώ παράλληλα το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί με 302 νέα ασθενοφόρα και ο στόλος για τις αεροδιακομιδές έχει βελτιωθεί δραστικά.
Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία των προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, στα οποία έχουν ήδη συμμετάσχει 2,5 εκατομμύρια πολίτες, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες έγκαιρες διαγνώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προληπτική και έγκαιρη κάλυψη των πολιτών στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου πλέον δραστηριοποιούνται οι κινητές μονάδες (ΚΟΜΥ), σε κάθε Περιφέρεια.
Συζητήθηκε επίσης η βελτίωση των χρόνων εξυπηρέτησης των πολιτών, άξονας στον οποίο εντάσσονται η θέσπιση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων σε όλα τα νοσοκομεία από τον Νοέμβριο του 2024, αλλά και η νεότερη πιλοτική δράση ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού». Η νέα δράση αποβλέπει στην καλύτερη διαλογή των περιστατικών, τη μείωση των χρόνων αναμονής και την καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών στα ΤΕΠ όλων των δημόσιων νοσοκομείων.