Βέφα Αλεξιάδου: Bύσσινο γλυκό & Bυσσινάδα
Γίνεται 2 κιλά γλυκό
Χρόνος προετοιμασίας 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 45΄
- 2 κιλά βύσσινα
- 1/2 κούπας νερό
- 2κιλά ζάχαρη
- 1/2 κιλού γλυκόζη
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Πλένετε τα βύσσινα και στραγγίστε τα καλά. Αδειάστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν. Αφαιρέστε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια και ρίξτε τα σ’ ένα μπολ με το νερό. Βάλτε τα βύσσινα σε κατσαρόλα και σκεπάστε τα με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Στραγγίστε επάνω σ’ αυτά το νερό από τα κουκούτσια. Αφήστε τα να σταθούν έτσι ως την επόμενη ημέρα. Βράστε τα, ώσπου να δέσει το σιρόπι, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Κατεβάστε το γλυκό από τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει. Στο διάστημα αυτό κουνήστε κυκλικά την κατσαρόλα 5-6 φορές, ώστε τα βύσσινα να βουλιάξουν μέσα στο σιρόπι. ΄Ετσι φουσκώνουν και γίνονται μεγαλύτερα. Φτιάξτε κατά τον ίδιο τρόπο κεράσι γλυκό, μόνο βάλτε λιγότερη ζάχαρη (στα 2 κιλά κεράσια 1½ κιλού ζάχαρη), και μην βάλετε καθόλου νερό. Τα κουκούτσια πετάξτε τα αμέσως μόλις τα βγάλετε. Αν θέλετε να γίνουν πιο τραγανά τα κεράσια, βάλτε τα να σταθούν 1 ώρα σε ασβεστόνερο. Αρωματίστε τα με βανίλια.
Bυσσινάδα
Για να φτιάξετε βυσσινάδα, βάλτε τα βύσσινα στο πολυμίξερ και χτυπήστε τα, να σπάσουν σε μικρά κομματάκια 1΄- 2΄. Βάλτε τα σ’ ένα μπολ, σκεπάστε κι αφήστε τα να σταθούν στο ψυγείο 24 ώρες. Βάλτε τα μέσα σε τουλπάνι και πατήστε τα καλά με τα χέρια σας, να στραγγίσει όλο το ζουμί τους. Μετρήστε το ζουμί και προσθέστε για κάθε μία κούπα 400 γρ. ζάχαρη. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε τη γλυκόζη κι ανακατέψτε, ώσπου να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αν μείνουν κρυσταλλάκια ζάχαρης, το σιρόπι θα ζαχαρώσει. Δυναμώστε τη φωτιά ρίξτε το χυμό λεμονιού και βράστε το σιρόπι χωρίς να το ανακατεύετε, 5’ να δέσει. Κατεβάστε το από τη φωτιά, αφαιρέστε τον αφρό και μοιράστε το σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Φυλάξτε τα στο ψυγείο. Το σιρόπι διατηρείται 1 χρόνο. Για να σερβίρετε τη βυσσινάδα, βάλτε σε κάθε ποτήρι 4-5 κουταλιές από το σιρόπι, 3-4 παγάκια και συμπληρώστε με κρύο νερό. Προσθέστε λιγότερο ή περισσότερο σιρόπι ανάλογα με τη γεύση σας.
Ευχαριστούμε την κυρία Βέφα Αλεξιάδου για την ευγενική χορηγία στη στήλη μας