Χρυσοχοΐδης για το ελληνικό FBI: Εξαρθρώθηκαν 60 εγκληματικές οργανώσεις μέσα σε 7 μήνες
«Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί καρκίνωμα στην κοινωνία», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον απολογισμό έργου του ελληνικού FBI.

«Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί καρκίνωμα στην κοινωνία», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, την Τρίτη (27/5, στη Θεσσαλονίκη.
«Είμαστε εδώ και είμαι βέβαιος ότι σε κάθε βήμα που κάνουμε θα γινόμαστε αποτελεσματικότεροι και χρησιμότεροι για την Ελλάδα και για τους πολίτες», σημείωσε ο υπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που έγινε παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου και αξιωματικών της Δ.Α.Ο.Ε. και της Υ.Α.Ο.Ε.Β.Ε..
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε πως η ίδρυση της Διεύθυνσης ήταν η απάντηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος με τρόπο μεθοδικό, αποφασιστικό και αποτελεσματικό, ο οποίος συμβάλλει στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που στερούν από το Δημόσιο έσοδα.
Σε επτά μήνες λειτουργίας το ελληνικό FBI έχει εξαρθρώσει 60 εγκληματικές ομάδες
«Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ένα καρκίνωμα στην κοινωνία, δρα με διάφορους τρόπους που πλήττει στον πυρήνα της την ίδια την κοινωνία και πλήττει τη νομιμότητα». Τόνισε, επίσης πως, μέσα στους επτά μήνες της λειτουργίας της έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα, πλήττοντας καίρια εγκληματικά δίκτυα. Ειδικότερα, έχουν εξαρθρωθεί 60 εγκληματικές οργανώσεις, έχουν συλληφθεί 920 άτομα και έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ανέφερε ότι οργανωμένο έγκλημα δεν είναι μόνο τα συμβόλαια θανάτου, αλλά και η δράση αυτών των ομάδων στη διακίνηση ναρκωτικών, που πραγματοποιούν μεγάλα δίκτυα ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως και το λαθρεμπόριο καυσίμων όπου τα κυκλώματα επιχειρούν είτε μέσα από τη νόθευση, είτε μέσα από ψηφιακά εργαλεία να κλέβουν από τους καταναλωτές.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο ζήτημα υποθέσεων που σχετίζονται με τις διαδρομές των χρημάτων, καθώς, όπως είπε, «είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για να οδηγηθεί κανείς στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων» και ανέφερε πως η εκτιμώμενη ζημιά, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί, από τη δραστηριότητα αυτών των οργανώσεων υπερβαίνει τα 147 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας της Διεύθυνσης και των Υποδιευθύνσεων με όλες τις ομόλογες υπηρεσίες, όπως την Europol και την Interpol, καθώς έχουν καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση δικτύων διακίνησης ναρκωτικών, λαθρεμπορίου κλπ.
Μάλλιος: Κοινή συνισταμένη όλων των μορφών εγκλήματος το «follow the money»
Στις καινοτομίες της Διεύθυνσης αναφέρθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Δημήτριος Μάλλιος. Όπως είπε, «εντάξαμε όλες τις υπηρεσίες κάτω από μία ενιαία Διοίκηση και προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, με τρόπο οργανωμένο, μεθοδικό, συνεκτικό και έχοντας μια ολιστική προσέγγιση».
Πρόσθεσε, επίσης πως έγιναν και βελτιωτικές προσθήκες, «είτε με τη δημιουργία μιας μονάδας που ασχολείται με τη διαχείριση και ανάλυση πληροφοριών και την παροχή νέων τεχνολογικών μέσων και νέων τεχνολογιών, είτε εξοπλίζοντας αυτή την καινούρια υπηρεσία και με μια μονάδα ειδικών επιχειρησιακών δράσεων δίνοντάς της επιχειρησιακή αυτονομία και ευελιξία».
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «όλες οι διάφορες μορφές του εγκλήματος, είτε είναι τα ναρκωτικά, είτε το trafficking, είτε τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, έχουν μια κοινή συνισταμένη , ένα κοινό υπόβαθρο που είναι το χρήμα, το οικονομικό όφελος, αυτό που μας έχει έρθει σαν μότο, αν θέλετε, από το εξωτερικό, “follow the money”», είπε.

Ο Ντουίτσης περιέγραψε τη δομή της ΔΑΟΕ
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης περιέγραψε τη δομή της ΔΑΟΕ με τις Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματά της. Ενώ, επισήμανε τη σημασία της λειτουργίας και του αποτελεσματικού έργου που παράγουν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης και των δύο Υποδιευθύνσεων.
Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, αστυνομικός διευθυντής Αριστείδης Μίντζας παρουσίασε τις υποθέσεις που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση και έκανε τον απολογισμό του έργου της τους 7 αυτούς μήνες.
Ο υποδιευθυντής της Υ.Α.Ο.Ε.Β.Ε., αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Μαρωνίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιος για τον συντονισμό των επτά τμημάτων της Υποδιεύθυνσης, παρουσίασε τις αρμοδιότητες του έργου τους.
Ακολούθως, τον λόγο πήραν με τη σειρά οι τμηματάρχες της Υποδιεύθυνσης και περιέγραψαν ενδεικτικά τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις που διαχειρίστηκαν από τη μέρα έναρξης λειτουργίας των Υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Σχετικά με το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λευκού Πύργου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε πως σύντομα θα μετεγκατασταθεί και αυτό σε ένα πιο κατάλληλο κτήριο.

Με αφορμή τη μετεγκατάσταση του Α.Τ Λευκού Πύργου και του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας στους χώρους της ΔΕΘ τόνισε: «Επειδή ακούω κάποιες ανησυχίες ότι θα σταματήσουν οι περιπολίες στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους που ήταν μέχρι σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα, θα συνεχιστούν όλα κανονικά και με μεγαλύτερη ένταση. Η Θεσσαλονίκη είναι πια, πραγματικά, και χαίρομαι γι΄ αυτό, μια ασφαλής πόλη γιατί έχουμε καταβάλλει μια ιδιαίτερη προσπάθεια και σε επίπεδο σχεδιασμού και σε επίπεδο ενίσχυσης προσωπικού, την οποία θα συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες, και σε όλα τα επίπεδα ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας».
Σχετικά με την ασφάλεια σε πανεπιστημιακούς χώρους
«Εδώ και ένα χρόνο και πλέον η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και τις Διοικήσεις των Σχολών, έχει εκκενώσει όλες τις καταλήψεις. Με πολύ αγώνα και μεγάλη προσπάθεια. Καταλήψεις, οι οποίες υπήρχαν, όπως ξέρετε, εδώ και 20 χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται τίποτα. Υπάρχουν ορισμένες ακόμη απόψεις, περί ανοχής απέναντι σε φαινόμενα βίας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτά. Είδατε τη Νομική Αθηνών, η οποία μέσα σε λίγες ώρες παρέδωσε στη Διοίκηση της Σχολής και αύριο στα παιδιά της σχολής, στους φοιτητές, χώρους καθαρούς, πολιτισμένους για χρήση από τους φοιτητές. Αυτό γίνεται σε κάθε Σχολή. Σε ό,τι αφορά σε όλα εκείνα τα περιστατικά τα οποία σχετίζονται με έκνομες πράξεις, η αστυνομία έκανε τη δουλειά της, στο πλαίσιο της διερεύνησης και της απόδοσης ευθυνών από τη δικαιοσύνη».
Σχετικά με την οπαδική βία
«Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή. Έχουν λήξει όλες οι αθλητικές δραστηριότητες αθλητικές για 2024- 2025, θα τελειώσει σε λίγο και το πρωτάθλημα του μπάσκετ. Είναι μια ξεχωριστή χρονιά, το αναφέρω γιατί αποτελεί αντικείμενο της ΔΑΟΕ. Είναι ξεχωριστή χρονιά για πρώτη φορά νομίζω δεν έχουμε επεισόδια στα γήπεδα, έχουμε ταυτοποίηση όσων μπαίνουν στα γήπεδα, υπάρχει παρακολούθηση με κάμερες και συστήματα CCTV. Αυτό είναι μια νίκη όλων μας, είναι νίκη του αθλητισμού, της τάξης και της ασφάλειας και τελικώς συγχαίρω όλους τους παράγοντες και τις διοικήσεις των ομάδων, την ηγεσία του αθλητισμού και την ΕΛ.ΑΣ. που με πολύ κόπο επιχείρησε όλους αυτούς τους μήνες να αλλάξει αντιλήψεις και συμπεριφορές για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».