Αρχαιολογικοί χώροι άνοιγμα: Ανοίγουν σήμερα περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια. Μάλιστα, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων γίνεται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρα Μουσείων. Ωστόσο, τα Μουσεία ως κλειστοί χώροι παραμένουν κλειστά και αναμένεται να ανοίξουν στα μέσα Ιουνίου.

Σημειώνεται πως σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να βρεθεί στην Ακρόπολη. Την ΠτΔ αναμένεται να ξεναγήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Την ίδια ώρα τόσο τα ελληνικά όσο και τα μέσα ενημέρωσης ζητούν να καλύψουν την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και να δουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, σήμερα στις 10:30 το πρωί, θα επιτραπεί η είσοδος δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων, ελεγχόμενα, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, χρήση μάσκας και απόστασης 1,5 μέτρου.

Πώς θα λειτουργήσουν

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά», από σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την ‘επανέναρξη’ των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορωνοϊό, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής.

Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν. Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά.

Πότε ανοίγουν τα Μουσεία

Τα μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού. Επειδή πρόκειται για κλειστούς χώρους η απόσταση που θα πρέπει να κρατούν οι επισκέπτες είναι δύο μέτρα. Στο χώρο θα επιτρέπονται μόνο κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος και θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Στα μουσεία θα υπάρχει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Και εκεί θα υπάρξει ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις