Στην αναγέννηση του πρώτου περιφερειακού μουσείου της νεότερης Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα του ιστορικού, νεοκλασικού κέντρου της Σπάρτης στοχεύει το έργο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης ύψους 4.550.000 ευρώ, καθώς και της ανάδειξης των ψηφιδωτών στην λεγόμενη «Οικία της Ευρώπης», ύψους 311.000 ευρώ. Με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Υπουργείου Πολιτισμού, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας , Ρέντσο Πιάνο μαζί με τους συνεργάτες του, βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης αρχιτεκτονικής μελέτης, οραματιζόμενος την εικονική σύζευξη του κήπου του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης με την κεντρική πλατεία του δημαρχείου, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του άλλοτε ενοποιημένου χώρου.

Παράλληλα, η ανάδειξη της «Οικίας της Ευρώπης» παραδίδει στο κοινό ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος εύρημα από το πολιτιστικό απόθεμα της Σπάρτης, όπου διατηρούνται κατά χώρα δύο ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκών χρόνων: Η «Αρπαγή Ευρώπης» και ο «Ορφέας ως γητευτής ζώων».

Το ψηφιδωτό «Ορφέας ως γητευτής ζώων».

Την σημασία της δωρεάς για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τονίζει,  ιδιαίτερα ο πρόεδρός του, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, καθώς, όπως λέει «η Σπάρτη και η Λακωνία έχουν, για όλους εμάς στο Ίδρυμα βαθιά συναισθηματική αξία, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του θείου μου και ιδρυτή μας, Σταύρου Νιάρχου».

Προσθέτοντας πως: «Αυτός ο τόπος έχει μοναδική ιστορία και προσπαθούμε να στηρίξουμε την ανάδειξη όλων των πολιτιστικών μνημείων, όπως είναι και η ανέγερση και ο εξοπλισμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και τον προκαθήμενό της, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο. Ταυτόχρονα, η Λακωνία έχει πολλές και εν δυνάμει σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, γι’ αυτό βοηθάμε, στο μέτρο του δυνατού, και την οικονομική ανάπτυξή της, μέσω του πολυδιάστατου προγράμματος «Πρωτοβουλία για τη Λακωνία», με αιχμή την αναβίωση της Βαμβακούς».

Η ιδέα της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης γεννήθηκε κατά την επίσκεψη, στο μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο, του Προέδρου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, μαζί με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, οι οποίοι από κοινού διέβλεψαν τη δυνατότητα να αναδειχθεί και πάλι σε πολιτιστικό κόσμημα για την πόλη και, επιπρόσθετα, σε έναν ζωντανό, ανοιχτό, δημόσιο χώρο για τους κατοίκους και επισκέπτες της Σπάρτης.

Το αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δίνει, εξάλλου, ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και, παράλληλα, θα φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις και δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, τόσο στους δημιουργούμενους νέους χώρους, όσο και στον κήπο, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε από τον δήμο Σπάρτης στο υπουργείο Πολιτισμού για διάστημα 20 ετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις