Ο διάσημος σκηνοθέτης Σπάικ Λι, βραβεύεται με το 34ο βραβείο Αμερικανικής Ταινιοθήκης, γνωστό και ως American Cinematheque Award. Ο Σέλτον Τζάκσον, όπως ονομάζεται, πρόκειται να τιμηθεί μέσω ενός διαδικτυακού αφιερώματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 14 Ιανουαρίου 2021. Οι λεπτομέρειες για την τελετή απονομής, αλλά και για τους συμμετέχοντες στο αφιέρωμα, θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού υπογράμμισε την επιλογή του Λι ως την ”τέλεια επιλογή”, υποστηρίζοντας πως «Η ικανότητά του να απεικονίζει τον τόνο της σύγχρονης κοινωνίας είναι εμφανής στις ταινίες του».

Ο Ρικ Νισίτα πρόσθεσε: «Για μας ως οργανισμό πολιτιστικών τεχνών που τιμά τη σημασία του κινηματογράφου στην κοινωνία μας, ο Σπάικ Λι είναι η τέλεια επιλογή για το ετήσιο βραβείο του American Cinematheque», ενώ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τα επόμενα έργα του βραβευμένου σκηνοθέτη:

«Η ικανότητα του Σπάικ να αντιλαμβάνεται και να απεικονίζει τον τόνο της σύγχρονης κοινωνίας είναι εμφανής στις ταινίες του, από τα “Do the Right Thing”, “She Gotta Have It”, “Malcolm X” και “BlacKkKlansman”. Συνεχίζει το εξαιρετικό έργο του με τα φετινά “Da 5 Bloods” και “American Utopia”. Ανυπομονούμε με μεγάλη προσμονή να δούμε πού θα λάμψει στη συνέχεια το φως του».

Σημειώνεται πως, η διοργάνωση του γκαλά απονομής του βραβείου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αποβλέπει στη συγκέντρωση πόρων για τον ετήσιο προγραμματισμό των προβολών κινηματογραφικών αριστουργημάτων στο Egyptian Theatre στο Χόλιγουντ και στο Aero Theatre στη Σάντα Μόνικα.

Ποιος είναι ο Σπάικ Λι

Ο Σέλτον Τζάκσον Λι είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας και ηθοποιός. Είναι 63 ετών, γεννημένος το 1957 στην Ατλάντα. Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν η ταινία ”She’s Gotta Have It” (1986), και αργότερα σκηνοθέτησε τις ταινίες ”Κάνε το σωστό” και ”Malcolm X”, ενώ το 2000 σκηνοθέτησε ”The Original Kings of Comedy”, το 2002 την ”25η ώρα” και το 2006 τον ”Υποκινητή”. Η πιο πρόσφατη δουλειά του ήταν η ταινία ”Παρείσφρηση” το 2018. Παράλληλα, η εταιρία παραγωγής του, 40 Acres and a Mule Filmworks, έχει παράγει πάνω από 35 ταινίες από το 1983.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κεντρικό ζήτημα των ταινιών του Λι είναι οι φυλετικές σχέσεις, ο ρατσισμός στην κοινότητα των μαύρων, ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στη σύγχρονη ζωή, το έγκλημα στις πόλης, η φτώχεια, αλλά και πολιτικά ζητήματα.

Εκτός από το εν λόγω βραβείο, έχει πέντε υποψηφιότητες για βραβείο της αμερικανικής ακαδημίας, ένα φοιτητικό βραβείο και ένα τιμητικό βραβείο (το 2015). Επιπλέον, έχει κερδίσει πολυάριθμα άλλα βραβεία, όπως δύο Emmy, ένα τιμητικό BAFTA, ένα τιμητικό Σεζάρ και το βραβείο Γκις το 2013.