Λόγω της πανδημίας που βιώνει όλος ο πλανήτης, η νέα κινηματογραφική εποχή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εποχή της πλατφόρμας και του διαδικτύου.

Ο συγκεκριμένος ιός ανάγκασε πολλούς σκηνοθέτες και παραγωγούς να αναβάλλουν τα γυρίσματα των ταινιών ή και να αλλάξουν τις προγραμματισμένες πρεμιέρες τους. Ο 25ος James Bond No Time to Die μεταφέρθηκε (τρίτη αναβολή) για τις 8 Οκτωβρίου του 2021. Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να στρέφεται όλο και περισσότερο σε ταινίες Streaming και On Demand.

To Netflix έχει αλλάξει τα δεδομένα και διαρκώς κερδίζει έδαφος στην παγκόσμια κινηματογραφική σκακιέρα. Σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ οι επιτυχημένες σειρές του (Cobra Kai, το Γκαμπί της Βασίλισσας, το Στέμμα) τις οποίες και παρακολούθησε πολύς κόσμος την περίοδο του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκυμαντέρ The Last Dance, η ιστορία δηλαδή του Michael Jordan και των Chicago Bulls ήταν από τα πιο αγαπημένα του τηλεοπτικού κοινού το 2020 (έκανε εμφάνιση στo πρώτο lockdown).

Oι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να μην ανοίγουν σύντομα τα Σινεμά. Από το 1949 μέχρι σήμερα έχουν γυριστεί στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο πάνω από 280.000 ταινίες. Τα τελευταία χρόνια γυρίζονται έργα και σειρές που τα σενάρια τους βασίζονται σε άλλες εποχές. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει σε εκείνες τις εποχές οι οποίες του ξυπνάνε αναμνήσεις και του θυμίζουν τα παιδικά του χρόνια. Γεννιέται το αίσθημα της επιστροφής εκείνων των χρόνων, κάτι που αριστοτεχνικά κάνει η σειρά Cobra Kai (ετοιμάζεται και 4ος κύκλος). Υπάρχει μία νοσταλγία για τα 80’s και τα 90’s. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ανθρώπινες σχέσεις περνάνε τόσες δοκιμασίες που ίσως να μην υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τη δεκαετία του 1980 τα πράγματα ήταν πιο απλά όσον αφορά το φλερτ και τον τρόπο διασκέδασης. Κάτι που φαίνεται και στις ταινίες εκείνης της περιόδου. Γυρίστηκαν έργα που αγάπησε πολύ ο κόσμος, όπως είναι τα Karate Kid, το Επιστροφή στο Μέλλον (Back to the Future) και E.T. O Eξωγήινος. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αριστουργήματα του James Cameron, o Eξολοθρευτής (The Terminator) και τα Indiana Jones του Steven Spielberg. Για τους λάτρεις της περιπέτειας υπήρχαν και τα Mad Max, Blade Runner, Rambo, Robocop μέχρι και το Die Hard. Ήταν και η τελευταία δεκαετία πριν την ψηφιακή εποχή. Το 1990 δημιουργήθηκαν το Διαδίκτυο και το CGI.

Ο Francis Ford Coppola κυκλοφόρησε ξανά τον Νονό ΙΙΙ, Τhe Godfather Coda με αδημοσίευτο υλικό. Το καλοκαίρι υπήρχε η επανακυκλοφορία του Inception (10 χρόνια μετά) με νέες σκηνές του Christopher Nolan. Στην Αμερική πέρυσι το καλοκαίρι (2020) κυκλοφόρησαν ξανά τα Rocky. Στα θερινά Σινεμά παίχτηκαν πολλές ταινίες από το παρελθόν.

H δεκαετία του 1990 είναι από τις καλύτερες εποχές στον Κινηματογράφο. Γυρίστηκαν τόσο ωραίες και ποιοτικές ταινίες τις οποίες μέχρι και σήμερα βλέπουμε. Πολλοί σκηνοθέτες και παραγωγοί εμπνέονται από τα 90’s.

Για το λόγο ότι τα 80’s και τα 90’s προκαλούν αυτή τη νοσταλγία, περιμένουμε πολλές συνέχειες και διασκευές των κλασικών της εποχής. Το ερώτημα είναι εάν στα φετινά Όσκαρ που θα γίνουν στις 25 Απριλίου θα υπάρχει άρωμα από όλες τις εποχές!

Οι υποφηφιότητες για την 93η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου και όσον αφορά τη βραδιά σίγουρα θα υπάρχει αναφορά στον μεγάλο Ιταλό μουσικοσυνθέτη Ennio Morricone και τον Sir Sean Connery οι οποίοι έφυγαν την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις