Διαδηλώσεις και... Μέση Ανατολή αλλάζουν τα πλάνα για το γάμο του Τζεφ Μπέζος στη Βενετία
«Αν μπορείς να νοικιάσεις τη Βενετία για τον γάμο σου, τότε μπορείς να πληρώσεις περισσότερους φόρους», έγραφε ένα πανό.
Σε αλλαγή σχεδίων για τον παραμυθένιο γάμο τους στη Βενετία υποχρεώνονται Τζεφ Μπέζος και Λόρεν Σάντσεζ, καθώς ο κλοιός των διαδηλωτών στην ιστορική πόλη της Ιταλίας αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει το ζευγάρι να αλλάξει έναν από τους βασικούς χώρους που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η γαμήλια δεξίωση.

Ο γάμος του Mr Amazon με την εκλεκτή της καρδιάς του, τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια, Λόρεν Σάντσεζ, έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην «πόλη των δόγηδων», καθώς ο δισεκατομμυριούχος επρόκειτο να «καταλάβει» ένας μεγάλο μέρος της Βενετίας αποκλειστικά για τις γαμήλιες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την Daily Mail, το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει ένα τεράστιο πάρτι στη Scuola Grande della Misericordia, το βράδυ του Σαββάτου (28/6), ωστόσο η εκδήλωση αυτή αναμένεται να μετακινηθεί και να γίνει στην περιοχή Arsenale.

Η μεταφορά στον νέο χώρο γίνεται γιατί εκεί θα είναι «ευκολότερος ο έλεγχος». Όπως τονίζουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις ημέρες που προηγούνται του γάμου του Αμερικανού κροίσου κι ενώ θα καταφτάνουν οι λαμπεροί καλεσμένοι, στη Βενετία αναμένεται να ενταθούν οι διαμαρτυρίες.
«Οι άνεμοι του πολέμου και οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν» λαμβάνονται επίσης υπόψη, αναφέρουν τα τοπικά μέσα, καθώς υπάρχει μια μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση στο Αβιάνο μόλις 50 μίλια μακριά.
Σημειώνεται ότι μια ομάδα πρώην Αμερικανών πεζοναυτών έχει ήδη προσληφθεί για να παρέχει ασφάλεια στο γάμο του Μπέζος, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουνίου και μετά σε διάστημα τριών ημερών.
«Μπορείς να πληρώσεις και περισσότερους φόρους»
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα (23/6), ακτιβιστές της Greenpeace άνοιξαν ένα τεράστιο πανό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, την εμβληματική καρδιά της Βενετίας, διαμαρτυρόμενοι κατά του γάμου, που αναμένεται να κοστίσει έως και 20 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα πανό που ύψωσαν οι διαδηλωτές είχε το πρόσωπο του Μπέζος με το σύνθημα: «Αν μπορείς να νοικιάσεις τη Βενετία για τον γάμο σου, τότε μπορείς να πληρώσεις περισσότερους φόρους».

Ακτιβιστές από τη βρετανική ομάδα «Όλοι μισούν τον Έλον» συμμετείχαν επίσης στις διαμαρτυρίες και δήλωσαν ότι το έκαναν για να τονίσουν την «περιβαλλοντική και κοινωνική αδικία αυτού του γάμου».
«Ο Μπέζος ενσαρκώνει ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που μας οδηγεί προς την κατάρρευση», είπε ένας διαδηλωτής. «Όλη αυτή η συχνή κοινωνική αδικία ταξιδεύει ισότιμα με το κλίμα. Από τη μία πλευρά η αλαζονεία μερικών δισεκατομμυριούχων που έχουν έναν τρόπο ζωής που καταστρέφει τον πλανήτη, από την άλλη οι άνθρωποι που υποφέρουν καθημερινά από την περιβαλλοντική κρίση», σημείωσε.
Στον αντίποδα, έχει δημιουργηθεί και μια ομάδα υπέρ του Μπέζος που ονομάζεται «Ναι, η Βενετία μπορεί», καλωσορίζοντας τον γάμο για την προσέλκυση κεφαλαίων και δημοσιότητας στην πόλη.
«Είναι τιμή της Βενετίας να φιλοξενεί μια ιδιωτική εκδήλωση όπως ο γάμος του Τζεφ Μπέζος, καθώς η πόλη επιλέγεται μεταξύ προορισμών σε όλο τον κόσμο για την μοναδική ομορφιά και τον χαρακτήρα της».

«Οι αντιρρήσεις που εξέφρασαν μερικές δεκάδες επαγγελματίες διαδηλωτές, που καθοδηγούνται αποκλειστικά από την επιθυμία για την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, δεν αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της Βενετίας. Δεν αντικατοπτρίζουν τίποτα περισσότερο από κοινωνικό φθόνο», ήταν το σκληρό σχόλιο της Simone Venturini, μέλος του τουριστικού συμβουλίου της Βενετίας, στην Daily Mail.