Δήλωση σοκ από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό: «Η δημοσιονομική κατάσταση είναι χειρότερη από της Ελλάδας»
Η Ιαπωνία έχει υψηλότερη αναλογία δημόσιου χρέους προς ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τη μεσογειακή χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μπορεί η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, λαμβάνοντας συνεχώς θετικά σχόλια και αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, ωστόσο στην Ιαπωνία φαίνεται πως πιστεύουν πως βρισκόμαστε ακόμη σε εποχές μνημονίων.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα (19/05), ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba απέρριψε την εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων που χρηματοδοτούνται από την έκδοση πρόσθετων ομολόγων, καθώς υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας «είναι χειρότερη από της Ελλάδας».
Ο Shigeru Ishiba προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία «βλέπει τα επιτόκια να γίνονται θετικά και η δημοσιονομική της κατάσταση δεν είναι καλή», μια προφανής αναφορά στις πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας να τερματίσει μια πολιτική τόνωσης.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει έκτοτε αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 0,5% και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει αξιόπιστα στο επίπεδο-στόχο του 2% που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Η αγορά ομολόγων επιβραδύνεται επίσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, μια απόφαση που θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των χρεωστικών της υποχρεώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Shigeru Ishiba, εν όψει των κρίσιμων εκλογών της Άνω Βουλής τον Ιούλιο, αντιμετωπίζει εκκλήσεις για μείωση των φόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας εισφοράς στην κατανάλωση και αύξηση των δαπανών. Ωστόσο, σημείωσε ότι ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, «το κόστος κοινωνικής πρόνοιας αυξάνεται επίσης».
Ο Ισίμπα υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση της Ιαπωνίας είναι πλέον «εξαιρετικά κακή, χειρότερη από της Ελλάδας», σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ιαπωνία έχει υψηλότερη αναλογία δημόσιου χρέους προς ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τη μεσογειακή χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ωστόσο, το καθεστώς της Ιαπωνίας ως ξένου πιστωτή και οι εγχώριες συμμετοχές σε κρατικό χρέος τη βοήθησαν να αποφύγει το είδος των σοβαρών δημοσιονομικών αναταραχών που βίωσε η Ελλάδα το 2009, ανέφερε το Bloomberg.
Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου διαπραγματευόταν υψηλότερα στο 1,48%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου είχε μειωθεί στο 2,87%. Οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές.