Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ καθορίζουν τις λεπτομέρειες για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθεί η επιλογή μεταξύ των 139.000 επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα βασικά κριτήρια τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία αφορούν:

  • Τη μείωση του τζίρου αλλά και των κερδών που έχει καταγραφεί σε σχέση με την περσινή περίοδο
  • Το βαθμό στον οποίο η επιχείρηση έχει κάνει χρήση των μέτρων στήριξης που έχουν ανακοινωθεί όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας στις οποίες έχει προχωρήσει, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός σε σχέση με το συνολικό προσωπικό, μειώνεται το εργασιακό κόστος και κατά συνέπεια η ζημιά που θα έχει υποστεί.
  • Οι αγορές στις οποίες η επιχείρηση έχει προβεί.

Τα κριτήρια αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες καθώς ο στόχος είναι η εκταμίευση των χρημάτων στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Από τον αλγόριθμο που θα οριστεί, θα καθοριστεί και το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση, το οποίο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 500.000 ανά επιχείρηση.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» που θα λάβουν οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα επιστραφεί είτε στο σύνολο είτε μέρος αυτής. Η επιστροφή του ποσού θα γίνει σε διάστημα 5 ετών με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών (δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση) περιλαμβάνεται η επανάληψη του συγκεκριμένου μέτρου και το Μάιο με ακόμα 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις