Eurogroup: Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση εγγυήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η αξιοποίησή τους εναπόκειται στις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτημα δανειοδότησης. Ειδικότερα η Ελλάδα διεκδικεί 3-3,5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιηθεί αυτό το εργαλείο απαιτούνται μία σειρά από αλλαγές στο καταστατικό της ΕΤΕπ και – πιθανότατα – έγκριση από τα κοινοβούλια σε κράτη-μέλη.

Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από το πρόγραμμα SURE. Η Αθήνα διεκδικεί, πέραν της γρήγορης εφαρμογής του, να γίνει η κατανομή των πόρων όχι μόνο με βάση την κλείδα συμμετοχής στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και ανάλογα με την προβλεπόμενη οικονομική επίπτωση της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών-μελών. Ετσι, δεδομένου ότι η Ελλάδα, με βάση τις πρόσφατες ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν, θα είναι η πλέον πληττόμενη χώρα (προβλέπεται ύφεση 9,7% το 2020), θα μπορεί να προσβλέπει σε υψηλότερη αποζημίωση από το 1,4 δισ. ευρώ, που κανονικά θα της αναλογούσε.

Η γραμμή του ESM

Πριν από το Eurogroup, εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν ως διοικητικό συμβούλιο του ESM, προκειμένου να εγκρίνουν την απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας για την πιστωτική γραμμή του ESM. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πράγματι δεν θα συνοδεύεται από αυστηρούς μνημονιακούς όρους και επομένως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Ο κ. Σταϊκούρας είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «σήμερα δεν την έχει ανάγκη», αλλά τα σημερινά δεδομένα μπορεί αλλάξουν στο τέλος του 2020, το 2021 και το 2022, οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Έπεται το “ταμείο ανάκαμψης”

Μετά τη σημερινή σύνοδο, τη σκυτάλη παίρνουν οι Υπουργοί Οικονομικών σε επίπεδο ΕΕ. Την προσεχή Τρίτη στη σύνοδο του Ecofin δίδεται μία ακόμα ευκαιρία να λυθούν εκκρεμότητες και να προχωρήσει η συζήτηση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ΕΕ.Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει θα είναι το σχέδιο για το “ταμείο ανάκαμψης” ή για την ακρίβεια όπως πλέον ονομάζεται για το “εργαλείο ανάκαμψης”.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιέγραψε την προηγούμενη Τετάρτη τις βασικές του αρχές ενώ στελέχη της Επιτροπής έχουν προαναγγείλει την παρουσίασή του την προσεχή εβδομάδα. Προς το παρόν μεγάλες ασάφειες παραμένουν και αναφορικά με το χρόνο έναρξής του και με το περιεχόμενό του, αλλά και με το ύψος των κεφαλαίων του και με τα νέα εργαλεία τα οποία εξετάζεται να εισαχθούν.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες παρεμβάσεων:

• Ο πρώτος πυλώνας θα επικεντρωθεί στη στήριξη των κρατών μελών. Θα καταλήξει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων “σε ένα νέο εργαλείο για την ανάκαμψη και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας που δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση βασικών δημόσιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων” με έμφαση στη διττή μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και ψηφιοποιημένη και ανθεκτική Ευρώπη. Θα γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και “θα επικεντρωθεί στα μέρη εκείνα της Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο και όπου οι ανάγκες όσον αφορά την ανθεκτικότητα είναι μεγαλύτερες”. Η Επιτροπή θα προτείνει συμπληρωματικό κονδύλιο συνοχής στο πλαίσιο του ΠΔΠ που “θα διατεθεί με βάση τη σοβαρότητα των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης”.

* Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διευκόλυνση της επανέναρξης των ιδιωτικών επενδύσεων “από το 5G μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, από το καθαρό υδρογόνο στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”. Εργαλεία είναι το InvestEU που θα ενισχυθεί. Θα δημιουργηθεί επιπλεον “για πρώτη φορά έναν νέο Μηχανισμό Στρατηγικών Επενδύσεων” με έμφαση στον φαρμακευτικό τομέα αλλά και “ένα νέο μέσο φερεγγυότητας” που “θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των υγιών εταιρειών οι οποίες τέθηκαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού — οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρώπη”.

* Ο τρίτος πυλώνας συνδέεται με προγράμματα που έχουν αποδείξει την αξία τους στην κρίση, όπως το RescEU ή το “Ορίζων Ευρώπη”. Αλλά και “ένα νέο, ειδικό πρόγραμμα για την υγεία”. Επίσης σε δράσεις εκτός ΕΕ και στην προενταξιακή βοήθεια.

Το “μέσο ανάκαμψης” όπως αναφέρεται θα επικεντρώνεται στα πρώτα έτη της ανάκαμψης, θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και “τη δυνατότητα επίσπευσης των επενδύσεων για το τρέχον έτος με χρήση αποδεδειγμένων μοντέλων χρηματοδότησης βάσει εθνικών εγγυήσεων”, όπως επισημάνθηκε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις