Καμπανάκι κινδύνου για βαθιά ύφεση έως και 12% στην Ευρωζώνη φέτος κρούει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τη «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ αναμένεται να συρρικνωθεί μεταξύ 8% και 12% φέτος, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΚΤ έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 12%. Σε ομιλία της όμως σε εκδήλωση για τους νέους, η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι το «ήπιο» σενάριο είναι ήδη ξεπερασμένο και ότι οι πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία θα κινηθούν μεταξύ του μέσου και του δυσμενούς σεναρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές της εκτιμήσεις προέβλεπε άνευ προηγουμένου ύφεση για την Ευρωζώνη, με 7,7% συρρίκνωση του ΑΕΠ και καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες-μέλη.

Πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Και για να το καταφέρει αυτό έπρεπε να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να βεβαιωθεί ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην οικονομία, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Όπως ανέφερε η Λαγκάρντ, μέχρι στιγμής το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) ύψους 500 δισ. ευρώ φαίνεται επαρκές. Όπως ανέφερε, η ανάκαμψη της οικονομικής ζώνης της ΕΕ θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο γρήγορα θα αρθούν τα μέτρα lockdown, αλλά και ποιοι τομείς επηρεάζονται περισσότερο. Αυτοί οι παράγοντες “θα καθορίσουν πώς θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση”, ανέφερε ενώ αναφορικά με την πορεία του χρέους, δήλωσε ότι δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Η προεδρος της ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει και την Παρασκευή ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η επιτυχία της ενιαίας αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι η εφοδιαστική αλυσίδα στην ευρωζώνη είναι τρεις φορές πιο ενοποιημένη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Εuropean University Institute.

H ίδια επικαλέστηκε ανάλυση της ΕΚΤ η οποία δείχνει ότι ένα κοινό σοκ διογκώνεται κατά περίπου 30% στην ευρωζώνη, «το οποίο σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μεγάλες κρίσεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις