Ο όμιλος Inditex των Zara σκοπεύει να κλείσει γύρω στα 1.200 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη δραματική πτώση στις πωλήσεις. Αυτή η απόφαση αφορά και άλλα brands της ισπανικής εταιρείας, όπως τα Bershka, Pull & Bear και Massimo Dutti, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Guardian.

Τα λουκέτα θα μπουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ωστόσο ο Inditex δήλωσε ότι «το προσωπικό θα παραμείνει σταθερό» και θα κατανεμηθεί σε άλλους ρόλους όπως στο διαδικτυακό εμπόριο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα μελλοντικά σχέδια του Inditex περιλαμβάνουν επίσης το άνοιγμα 450 νέων καταστημάτων.

Δραματική πτώση πωλήσεων

Η πτώση των πωλήσεων, την περίοδο που ξέσπασε και κλιμακώθηκε η πανδημία του COVID-19, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου, έφτασε στο 44%, δηλαδή ήταν της τάξεως των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από 5,93 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, σχεδόν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,35 δισ.. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο των καταστημάτων του ομίλου παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Ο λόγος, πάντως, που η εταιρεία δεν ανακοίνωσε απολύσεις είναι, μάλλον, γιατί την ίδια περίοδο οι διαδικτυακές πωλήσεις αντιστάθμισαν σε κάποιο βαθμό τις απώλειες σε φυσικές πωλήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και κατά 96% τον Απρίλιο, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Ο Inditex σχολίασε ότι θα ρίξει το βάρος του στις διαδικτυακές πωλήσεις, προσπαθώντας να γίνει πιο ανταγωνιστικός απέναντι σε άλλα οικονομικά brands όπως τα H&M και Asos. Στόχος του είναι, μέχρι το 2022, οι διαδικτυακές πωλήσεις να ξεπερνούν το 25% των συνολικών πωλήσεων (ποσοστό που, ενδεικτικά, μέσα στο 2019 ανήλθε στο 14%).

Πάντως εκτός από το κλείσιμο καταστημάτων, η Inditex είπε ότι σχεδιάζει να ανοίξει 450 καινούργια, καθώς προχώρησε σε ένα μοντέλο μεγαλύτερων χώρων.

Σημειώνεται πως η καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας ανήλθε στα 5,8 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, σε σύγκριση με 6,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο όμιλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις