Μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Το ποσό των 806.500 δολαρίων θα εισπράξει ως συνολική νόμιμη αμοιβή ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s για την πρόσφατη έκδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα Η αμοιβή της αμερικανικής εταιρίας διαμορφώνεται σε 245 χιλιάδες δολάρια για την αξιολόγηση του πενταετούς του 10ετούς και του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκαν από 1/1/2019 έως 30/9/2019 συνολικής ονομαστικής αξίας 7,5 δις ευρώ.

Το ποσό συμπληρώνεται από ακόμα 569 χιλιάδες 500 δολάρια για την αξιολόγηση του 7ετούς ομολόγου, έκδοσης 15 Φεβρουαρίου 2018 και λήξεως 15 Φεβρουαρίου 2025, ονομαστικής αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόσφατη έκδοση ομολόγων

Να θυμίσουμε ότι για την π΄ροσφατη έκδοση στόχος ήταν η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αν και το νέο χρέος θα προστεθεί στα 361,8 δισ. ευρώ του υφιστάμενου χρέους οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο το γεγονός πως τα 2,5 δισ. ευρώ αντλήθηκαν  με επιτόκιο που είναι χαμηλότερο από το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα διαμορφώνεται στο 1,94%, είναι κάτι που συμβάλει σε πιο βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση.

REFILE – UPDATING CAPTION
A Moody’s sign on the 7 World Trade Center tower is seen in New York in this August 2, 2011 file photograph. Ratings agency Moody’s repeated a warning on Monday it could downgrade the United States before 2013 if the fiscal or economic outlook weakens significantly, but said it saw the potential for a new debt agreement in Washington to cut the budget deficit before then. REUTERS/Mike Segar/Files (UNITED STATES – Tags: BUSINESS POLITICS)

Την έκδοση είχε προαναγγείλει, σε συνέντευξή του , ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

Η απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να ενισχύσει περαιτέρω το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στα 1,35 τρισ. ευρώ, αλλά και να στείλει το μήνυμα πως η στήριξη στη ζώνη του ευρώ θα είναι «χωρίς όριο» έχει κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Μεταξύ των πλέον ευνοημένων είναι οι κρατικοί τίτλοι της Ελλάδας, που επιδίδονται σε ράλι το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις