Χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες από τα τρέχοντα τοπικά λοκ ντάουν και τις απαγορεύσεις, τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο υπήρξε μικρή ζήτηση και λίγες κρατήσεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου ήταν μόλις  678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Χαρακτηριστικό της ζημιάς που προκάλεσε το lockdown είναι πως εξ αυτών, τα 527 εκατομμύρια αφορούν σε εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του Τουρισμού.

EUROKINISSI

Τον Ιούνιο οι εισπράξεις ήταν μόνο 64 εκατ. ευρώ  από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι. Όπως αναφέρει επίσης η ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 93,8%.

Μέτρια η απόδοση για Ιούλιο- Αύγουστο

Μέχρι το τέλος του έτους, οι εισπράξεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ, και όλα αυτά υπολογίζοντας ένα σχετικά καλό σενάριο το οποίο πάντως δεν προκύπτει από τα τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία.

EUROKINISSI

Είναι γεγονός πως όταν άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια στις αρχές Ιουλίου, οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού έκαναν λόγο για έσοδα πέντε δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, αλλά δυστυχώς οι μειωμένες αφίξεις κατέβασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις και δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές προσδοκίες.

Πολύ μακριά όλο αυτό το σκηνικό από το ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ του περσινού καλοκαιριού που προοιώνιζε και μια ακόμα καλύτερη φετινή χρονιά. Οι προκρατήσεις που σημειώνονταν στην αρχή της χρονιάς, όπως και οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου διαλύθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου.

EUROKINISSI

Χτυπούν κανόνια στα νησιά

Ήδη για παράδειγμα σε νησιά των Κυκλάδων που είχαν και μία σχετικά καλή  επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλες περιοχές, οι πληροφορίες από τα τραπεζικά υποκαταστήματα κάνουν λόγω για χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουρηθούν.

Στην Πάρο που υπήρξαν και αρκετές παλινωδίες της πολιτείας ήδη οι επαγγελματίες του νησιού κινούνται ακόμη και νομικά. Άγνωστο είναι το μέλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου τους επόμενους μήνες, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες του χώρου που βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις