Αλέξης Πατέλης: "Σύνταξη Νέων" και Diversity Training από το Ταμείο Ανάκαμψης
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη για την πρόταση που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πράσινα και ψηφιακά
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού επαναλαμβάνει ότι το 30% των πόρων του ταμείου θα στραφούν σε πράσινες επενδύσεις που κυρίως θα εκφραστούν από ένα ανανεωμένο και διευρυμένο πρόγραμμα "Εξοικονομώ αυτόνομώ" ενώ κάνει λόγο και για την απολιγνιτοποίηση που αφορά κυρίως τη Δυτική Μακεδονία. Ως ψηφιακές δράσεις αναφέρει την ψηφιοποίηση του Κράτους και των επιχειρήσεων λέγοντας πως για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των παραπάνω έχουν οριστεί οι πέντε ομάδες εργασίας που δουλεύουν με τα υπουργεία για τη σύνταξη των επιμέρους προτάσεων.
Αλλαγή στις συντάξεις
Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό αναφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα αποταμιευτικά προϊόντα, λεγομενα και PEPP ( Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν). Περιγράφει συνοπτικά Μάλιστα το σχέδιο της κυβέρνησης ως εξής: "Η βασική σύνταξη παραμένει η ίδια αλλά στη συμπληρωματική την επικουρική σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους. Αντ αυτού δημιουργείται ένας ατομικός Κουμπαράς. Ο κάθε νέος όταν θα βάζει στην άκρη ένα κομμάτι του μισθού κάθε μήνα για τη μελλοντική επικουρική του σύνταξη θα ξέρει ότι αυτό είναι εκεί δικό του και θα το παρακολουθεί να αβγατίζει. Δεν θα μπορεί κανείς να του το πάρει όπως έγινε τόσες φορές τα πρόσφατα χρόνια. Είναι σωστό να έχεις πληρώσει εισφορές όλη σου τη ζωή και μετά να έρχεται κάποιος και να σου κόβει τη σύνταξη; Η μετάβαση στο νέο σύστημα θα είναι σταδιακή εννοείται. Δεν σημαίνει μειώσεις για τους σημερινούς συνταξιούχους αλλά προοπτική για τη νέα γενιά αν θέλετε ντε και καλά να χρησιμοποιήσετε ταμπέλες θα μπορούσατε με κάποιο καλέσετε "σύνταξη νέων" ή "ταμείο νέων" προσθέτει βάζοντας έναν νέο όρο που θα συζητηθεί στο δημόσιο διάλογο.
Για την μείωση των ανισοτήτων
Μιλώντας για τη θέση των νεων αλλά και της γυναίκας στην αγορά εργασίας ο κ. Πατέλης αφού υπενθυμίζει ότι έχει δηλώσει πρόσφατα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κάνει λόγο για την ανάγκη diversity training δηλαδή κατάρτισης εργαζομένων και εργοδοτών προκειμένου να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.