Να παρατείνει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ζητούν από την κυβέρνηση της ΝΔ ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας, με κοινή ανακοίνωσή τους. Κατά την άποψή τους «η άρση προστασίας της α’ κατοικίας συνιστά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, έμποροι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών».
Αμέσως μετά οι δύο αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση πως «παριστάνει ότι διαπραγματεύεται με τους θεσμούς ενόψει της 1ης Μαΐου», ενώ «η πραγματικότητα είναι ότι αρνείται να παρατείνει την προστασία της α’ κατοικίας και να απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2020, ότι βιάζεται να ανοίξει τα δικαστήρια με προφανή σκοπό, ότι ετοιμάζει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο υπό τις οδηγίες των τραπεζών».
Οι κ.κ. Παππάς και Τσίπρας αναφέρονται στην πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της α’ κατοικίας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία «είναι μια σοβαρή πρόταση, σε θετική κατεύθυνση». Καλούν δε τα κόμματα, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, τις καταναλωτικές ενώσεις και τους φορείς δανειοληπτών «να συμβάλλουν στο διάλογο που ανοίγει η πρόταση αυτή». «Η υγειονομική και η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρία για τους λίγους και καταστροφή για τους πολλούς», σημειώνουν οι κ.κ. Παππάς και Τσίπρας.
Μήνας πλειστηριασμών ο Σεπτέμβριος
Στο e-auction έχουν ήδη αναρτηθεί 72.866 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021 και σε αυτούς περιλαμβάνονται και πρώτες κατοικίες. Όπως εξηγεί ο νόμος Κατσέλη δεν ισχύει πια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ισχύει μόνο για ρύθμιση με εκποίηση. Ο επόμενος νόμος που υπήρχε για προστασία πρώτης κατοικίας ήταν ο 4605/2019 και αφορούσε την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έληξε στις 31 Ιουλίου και τό μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το πρόγραμα «Γέφυρα». Από Σεπτέμβρη αναμένεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας και θα έχουμε μια νέα πραγματικότα, αφού πλέον οι πλειστηριασμοί ειναι fast track, δηλαδή γίνονται γρηγόρα και δύο μέρες πριν τον πλειστηριασμό ο ενδιαφερόμενος θα δώσει την εγγύηση που ορίζει ο νόμος με πολύ εύκολες διαδικασίες. Ο μόνος τρόπος προστασίας σύμφωνα με την είναι η ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα», αν πληρούν τις προϋποθέσεις, αν ήταν δηλαδή συνεπείς μέχρι τις 29/2/2020.
Η διαδικασία
Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και θα δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία, τον αριθμό των μελών της οικογένειάς τους και το δάνειο που έχουν λάβει, είτε είναι «κόκκινο» είτε «πράσινο».
Οι “παγίδες”
Όλοι ο αιτούντες θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου η πλατφόρμα να αναζητήσει τυχόν κρυφή περιουσία ή εισοδήματα.
Παράλληλα, θα δεσμεύονται ότι θα εξυπηρετούν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο, για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εννεαμήνου της επιδότησης.
Οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Ειδικότερα:
Όσοι επιδοτηθέντες διακόψουν την κανονική πληρωμή των δόσεων, μετά τη λήξη της επιδότησης και εντός 6-18 μηνών, θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 2% μηνιαίως. Το ποσό θα βεβαιωθεί ως έσοδο προς το Δημόσιο και θα επιδιωχθεί η είσπραξή του με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Όσοι λάβουν επιδότηση, αλλά διαπιστωθεί εκ των υστέρων από διασταυρώσεις ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε επειδή είχαν και άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που απέκρυψαν είτε επειδή δεν είχαν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 5%, από τον χρόνο καταβολή τους.
Δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι δανειολήπτες είναι:
– Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
– Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους.
– Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους (μειωμένος ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019).
– Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
Τα κριτήρια για τα “πράσινα”
Ως «πράσινα» δάνεια ορίζονται αυτά που εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ή και τα δάνεια τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία για χρονικό διάστημα μικρότερο των 90 ημερών. Για τους «πράσινους» δανειολήπτες, τα κριτήρια είναι:
– Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ.
– Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.
– Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 57.000 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά).
Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
– Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνάει τις 600.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.
Τι γίνεται με τα “κόκκινα”
«Κόκκινα» είναι τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών (με ημερομηνία αφετηρίας την 19η Φεβρουαρίου), ενώ υπάρχει και η 3η κατηγορία, που περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες τα κριτήρια είναι:
– Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ.
– Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ. Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ. Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ. Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.
Τα καταγγελθέντα δάνεια
Για τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί, τα κριτήρια είναι:
– Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.
– Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ. Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ.
– Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνάει τις 280.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.