Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου της 18ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το Reuters το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης). Στόχος είναι να αντληθούν 1,5 έως 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, δόθηκε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να δρομολογήσουν την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο με απόδοση 1,5% και λήξη στις 18 Ιουνίου του 2030. Η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες.

Σημειώνεται ότι η χώρα επιστρέφει στις αγορές, μία ημέρα πριν ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία και εκτιμάται ότι θα δείξουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 16%, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην αγορά και πιθανόν να “χαλάσει” το θετικό κλίμα που κυριαρχεί γύρω από τα ελληνικά ομόλογα.

Η επιλογή του “ανοίγματος” της προηγουμένης έκδοσης έναντι της έκδοσης ενός νέου ομολόγου οφείλεται στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπου θα αποκτήσει βάθος η αγορά καθώς αυξάνεται το μέγεθος της έκδοσης του 10ετούς (ήταν στα 3 δισ. ευρώ), και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών που συμμετείχαν στην “παλαιά” έκδοση.

«Οι πρόδρομοι δείκτες απλώς της οικονομίας δείχνουν ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό που ήταν το βασικό μας σενάριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα κι αν ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τις εκτιμήσεις μας το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο για την ύφεση φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου, προβλέπει να φτάσει στο 8% (7,9%), με την αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για φέτος, σημείωσε ότι «το μέτωπο της ύφεσης πηγαίνει περίπου εκεί που έχουμε υπολογίσει, γύρω στο 7%-8%».