Τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπογραμμίζουν την ανάγκη της άμεσης χρήσης των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Το νέο φυσιολογικό στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, απαιτεί να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να προσαρμόζουμε την καθημερινή μας ρουτίνα ανάλογα με το πως εξελίσσεται η πανδημία», δήλωσε ο Σολτς πριν από τη διαδικτυακή συνάντηση με τους ομολόγους του υπουργούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής του ευρωπαϊκού φιλόδοξου προγράμματος ανάκαμψης, για τη σωστή πορεία της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Έτσι θα μοιραστούν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ

Η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη συμφωνία- ορόσημο για το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία, που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διανείμει 750 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια. Σε δημοσίευμα του, το Bloomberg τονίζει ότι ήρθε στην κατοχή του έγγραφο του γερμανικού κοινοβουλίου, το οποίο αναφέρει το πώς θα διανεμηθούν τα ποσά. Σημειώνεται δε ότι τα νούμερα αυτά δεν αθροίζουν το σύνολο του ποσού, καθώς το 30% των κεφαλαίων θα διανεμηθεί το 2023 και θα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομίες των κρατών μελών κινήθηκαν το 2020 και το 2021. Τα ποσά, επίσης, ενδέχεται να διαφοροποιηθούν όταν ο προϋπολογισμός τεθεί σε διαπραγμάτευση στο ευρωκοινοβούλιο.

Το Bloomberg, στο δημοσίευμα του, αναφέρει ότι δύο μεγάλοι κερδισμένοι του Ταμείου θα είναι η Γαλλία και η Ελλάδα. Αυτές, όπως σημειώνει, είναι χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία, κυρίως λόγω του πλήγματος που υπέστησαν κλάδοι όπως ο τουρισμός. Η Γερμανία θα λάβει 15,2 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο έγγραφο. Το ποσό αυτό σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για να αποφύγει την αύξηση του δημόσιου χρέους της, παρά για να χρηματοδοτήσει νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις