Το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στο 1,28%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1,15 – 1,20% και στόχος είναι η άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Το μομέντουμ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι κάτι περισσότερο από ευνοϊκό και σε αυτό το πλαίσιο το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ, θέλει να εκμεταλλευθεί αυτό το κλίμα, ούτως ώστε να δανεισθεί με φθηνό κόστος και να ενισχύσει παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Μάλιστα, oπως σημειώνει το capital.gr, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μία μέρα μετά την έκδοση-μαμούθ της Ε.Ε των δύο κοινωνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SURE, η οποία συγκέντρωσε ζήτηση-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξεπερνώντας τα 233 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να περιμένει αυτή την έκδοση της Ε.Ε και μετά να κάνει κίνηση στις αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι μέρος της χθεσινής ζήτησης για τους τίτλους της Ε.Ε μπορεί να κατευθυνθεί και στην ελληνική επανέκδοση.

Tο guidance για το ομόλογο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2035 είναι 135 μονάδες βάσης επί των mid swaps, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,28%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος είναι να υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%, καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα , «η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών».

Ανάδοχοι τις έκδοσης έχουν ορισθεί οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την 5η έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ είναι η 4η κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις