Σταθεροποιητικά κινήθηκαν την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σε αντίθεση με αυτές των ιταλικών (0,554%) και πορτογαλικών (στο 0,016% η απόδοση του 10ετούς) που υποχώρησαν σε νέα ιστορικά επίπεδα. Το θετικό κλίμα που επικρατεί γενικώς στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων χάρη στην συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκμεταλλεύτηκε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προχώρησε στην έκδοση του λεγόμενου κοινωνικού ομολόγου.

Ήδη δόθηκε η εντολή στις τράπεζες να αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση του συγκεκριμένου 15ετούς ομολόγου, που θα χρηματοδοτήσει το «SURE», το οποίο αποτελεί μέρος του λεγόμενου Σχεδίου Ανάκαμψης. Το ομόλογο θα λήξει στις 4 Ιουλίου 2035 και ο ακριβής χρόνος έκδοσης του θα προσδιοριστεί στο εγγύς μέλλον ανάλογα με τι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,685 από το 0,65%, του 5ετούς υποχώρησε στο 0,0325 στο 0,033% και του 15ετούς στο 0,085% από 0,86%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,58% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου 2020 στα 1,1909 δολάρια από το επίπεδο των 1,1889 δολ. που άνοιξε η αγορά. Ο μετριασμός της αβεβαιότητας και η ενισχυμένη διάθεση για επενδυτικές τοποθετήσεις, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας για έλεγχο της πανδημίας και ανάκαμψη της οικονομίας, επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο.

Περιορισμένη η συναλλακτική δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές ενόψει της Αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ που ξεκινάει από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1890 δολ.

Τι είναι τα κοινωνικά ομόλογα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως «κοινωνικά», θεωρούνται τα ομόλογα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση νέων ή ήδη υπαρχόντων projects με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα στήριξης της αγοράς εργασίας.

Στις χαμηλές αποδόσεις των παραπάνω ομολόγων, πέραν του ανιδιοτελούς σκοπού της δημοπρασίας, συμβάλει και το γεγονός ότι εκδότης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνιστά καταφύγιο για τους επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν τη μεταβλητότητα των αγορών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις