Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Ant1 ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)  σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα αλλά το βασικό είναι με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει το άνοιγμα τους.

Ο Γ. Καββαθάς, τόνισε ότι η «αν ανοίξει η εστίαση με περιορισμούς ωραρίου ή πληρότητας, υπάρχει το κρίσιμο θέμα αν οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι βιώσιμες ή αν θα οδηγηθούν σε λουκέτο». Και πρόσθεσε εμφατικά: «Αυτό που προέχει είναι να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές αλλά και να αποφύγουμε ένα νέο κλείσιμο της αγοράς. Η λογική του ακορντεόν είναι καταστροφική και το άνοιγμα-κλείσιμο δεν είναι μία κατάσταση χωρίς συνέπειες, καθώς μια επιχείρηση για να επαναλειτουργήσει θέλει συγκεκριμένες διαδικασίες, δαπάνες και προμήθειες, οι οποίες στην πορεία μπορούν να γυρίσουν και μπούμερανγκ για την επιχείρηση, εάν κλείσει ξανά μετά από μερικές μέρες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων καθώς όπως είπε δεν έχουν μεταφερθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις του Νοεμβρίου, πλην του ΦΠΑ, που αφορά πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που τηρούν Γ’ κατηγορίας βιβλία. Συγκεκριμένα ο κ. Καβαθάς δήλωσε: «Μπορεί να πληρωθούν τα δώρα Χριστουγέννων από κλειστές επιχειρήσεις που δεν έχουν τζίρο; Σήμερα πρέπει να πληρωθούν ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας. Υπάρχει απελπισία και ανάγκη ρευστότητας της αγοράς. Σε αυτήν τη φάση το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να δοθεί εξολοκλήρου από το κράτος. Γιατί υπήρξε και το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και τονίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, αλλά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και το κράτος».

Από την πλευρά του ο Γιαννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής μιλώντας στον Anti1, τόνισε: «Κανέναν δεν συμφέρει να ανοίξουμε 10 μέρες και μετά να ξανακλείσουμε. Εξάλλου δεν μπορούμε ανοιγοκλείνουμε τα καταστήματά μας γιατί έχουμε ευπαθή προϊόντα και τελικά ίσως να είναι χειρότερο να ανοίξουμε για 15 μέρες και να ξανακλείσουμε από το να μην ανοίξουμε καθόλου».

Και ο κ. Δαβερόνης ζήτησε την οικονομική στήριξη της Πολιτείας τονίζοντας: «Η εστίαση περνάει σε μία δύσκολη φάση και πρέπει οι επιχειρηματίες να υποστηριχτούν οικονομικά, όπως και οι εργαζόμενοι. Γι΄αυτό και πάντα στις προτάσεις μας ζητάμε να στηριχτούν και οι εργαζόμενοι που τους θεωρούμε συνεργάτες μας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις