Την αναστολή σύμβασης εργασίας θα διατηρήσουν όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away (παράδοση εκτός). Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν για τις ανάγκες των αγορών από απόσταση, από σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου, μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης.

Συγκεκριμένα, όσοι εργοδότες απασχολήσουν εργαζόμενούς τους για τις ανάγκες των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων του click away, θα πρέπει να ανακαλέσουν τις αντίστοιχες αναστολές, ώστε ο μισθωτός να επιστρέψει σε ενεργή σύμβαση εργασίας για τον χρόνο που θα απασχοληθεί στην επιχείρηση. Έτσι, ο μισθός τους για Δεκέμβρη και Ιανουάριο θα είναι μια αναλογία μισθού και ειδικής αποζημίωσης με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ.

Σύμφωνα με το Έθνος αυτός είναι ο τρόπος που θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο click away, καθώς σε κάθε περίπτωση για τις ημέρες, κατά τις οποίες θα ανακληθεί η αναστολή και η σύμβαση εργασίας θα ενεργοποιηθεί, ο εργοδότης οφείλει στον εργαζόμενο αναλογία του μισθού του.

Για παράδειγμα, έστω ότι ένας εμποροϋπάλληλος, με μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή από 1η έως και 13 Δεκεμβρίου, ο οποίος ανακαλείται στην επιχείρηση στις 14 Δεκεμβρίου για τις ανάγκες του click away. Παραμένει εργαζόμενος έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για τον Δεκέμβριο θα πρέπει να λάβει:

  • 231 ευρώ από το κράτος για τις πρώτες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου (αναλογία επί των 534 ευρώ).
  • 490 ευρώ από τον εργοδότη για την περίοδο 14/12 – 31/12 (αναλογία του μισθού για τις ημέρες εργασίας)
  • Σύνολο 721 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες

Όσοι έχουν ήδη δηλώσει τους εργαζόμενούς του σε αναστολή θα πρέπει να προβούν σε ανάκληση στο σύστημα «Εργάνη» ειδικά για τους εργαζόμενους που θα απασχολήσουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του click away.

Αντίθετα, οι εργοδότες που δεν έχουν υποβάλλει τις αρχικές δηλώσεις αναστολών για τον Δεκέμβριο μπορούν να το πράξουν απολογιστικά, δηλώνοντας τα χρονικά διαστήματα αναστολής του κάθε υπαλλήλου, ανάλογα με τον χρόνο που απασχολήθηκε ή δεν απασχολήθηκε εντός Δεκεμβρίου. Οι δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου συνεχίζονται έως την 31η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως η δήλωση μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων, αφού θα έχει παρέλθει η περίοδος των Χριστουγέννων και πριν την Πρωτοχρονιά.

Σημειώνεται, πως αν οι Αρχές εντοπίσουν υπάλληλο που είναι σε αναστολή αλλά εργάζεται σε κατάστημα με παράδοση εκτός θα επιβάλλεται πρόστιμο στην επιχείρηση 1.200 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις