Βασική αλλαγή είναι πως εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμα, τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων (Ε9) για την περίοδο 2010 -2020, για να διορθώσουν στοιχεία σε κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α. χωρίς επιβάρυνση με πρόστιμο 100 ευρώ.  Αυτό θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο σύνολο της επικράτειας. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των στοιχείων του Περιουσιολογίου και του Εθνικού Κτηματολογίου. Να σημειωθεί πως αν προκύψει επιπλέον ΕΝΦΙΑ, αυτός θα καταβάλλεται κανονικά, ενώ υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης σε 24 μηνιαίες δόσεις. Αν, από τις διασταυρώσεις προκύψει ασυμφωνία, όσοι δεν δήλωσαν σωστά τις εκτάσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν τα ποσά του ΕΝΦΙΑ με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Επίσης, παρατείνεται το “πάγωμα” των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο μέχρι τις 31-12-2021.

Ακόμη, οι οφειλές δημοτικών τελών που προέκυψαν αναδρομικά για το περασμένο έτος για 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, θα καταβληθούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις (μέσω λογαριασμών ΔΕΗ κ.α.),ενώ το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης θα είναι 10 ευρώ για τους ιδιώτες και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα – χωρίς αίτηση των οφειλετών.

Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και αποδέχτηκαν μείωση ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα εισπράξουν αποζημιώσεις. Τα ποσά θα αντιστοιχούν στο 75% των απωλειών τους από τη μείωση των ενοικίων κατά 80%, δηλαδή ουσιαστικά στο 60% των ποσών των κανονικών ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Τα ποσά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, ενώ δεν θα συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα του κάθε ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί εάν αυτός δικαιούται ή όχι άλλες παροχές από το κράτος, που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Οι μισθώτριες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους μόνο το 20% των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

AKINITA-SPITIA-PROGRAMMA-GEFYRA

 

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει το 2012 σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών. Οι μεταβολές αναμένεται να συμπαρασύρουν 20 φόρους και τέλη όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων, ο φόρος διανομής ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, τα πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων, ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων, ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις