Έως το απόγευμα της Δευτέρας θα μπορούν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που είτε είναι κλειστές με κρατική εντολή, είτε ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, να υποβάλουν αίτηση αναστολής σύμβασης για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, για το διάστημα από την 1η έως και τις 8 Μαρτίου.

Μετά τα αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων που τέθηκαν κυρίως για τις προ του 2018 επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ και είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020) αύξηση τζίρου, από χθες το σύστημα «Εργάνη» δέχεται κανονικά τις αναγγελίες.

Ωστόσο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κατέθεσαν δηλώσεις αναστολών την Πέμπτη 4/3, επανελέγχθηκαν αναφορικά με τον νέο «κόφτη» και έλαβαν στην «Εργάνη» το μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης», πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δηλώσεις αναστολών απορρίφθηκαν και οι εργαζόμενοί τους δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Από χθες, 5/3/2021 και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν μπορούν να υποβάλουν καν δηλώσεις αναστολών.

Να σημειωθεί ότι βάσει των νέων κριτηρίων, όσες «κόβονται» είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που:

• Ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από τον Ιανουάριο του 2018.

• Ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

• Δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλιο του 2019.

• Είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Αξίζει προσοχής το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός αναστολών μια επιχείρηση.

Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών, αρκεί ο ΚΑΔ τους να βρίσκεται στη λίστα των πληττόμενων.

Επίσης, μετά τις 16.00 της Δευτέρας 8 Μαρτίου, δεν θα είναι δυνατή η αναγγελία αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου, με αναδρομική ισχύ από την 1η του μήνα. Θα γίνονται δηλαδή μόνο προαναγγελίες για το διάστημα από τις 9 Μαρτίου και μετά.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις