Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει για το 2022 το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία. Ταυτόχρονα η εκτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο βασικό σενάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 14,3%.

Υπό το βασικό σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων, για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 4% αλλά και ηπιότερη επίδραση του ενεργειακού κόστους σε σχέση με φέτος, που θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών 0,3% έως 0,5% δεδομένης της αυξημένης ζήτησης.

Προϋπολογισμός 2022

Αστάθμητος παράγοντας, η πανδημία

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της πανδημίας, θα μετριαστεί η καταναλωτική διάθεση, ενώ η επίδραση των ενεργειακών αγαθών μάλλον θα μεταστραφεί σε ήπια αρνητική. Ακολούθως, θα σημειωθεί αντιπληθωρισμός, κατά 0,3% έως 0,5%.

Όπως ανέφερε επίσης, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Οι ανθρώπινες απώλειες καθημερινά είναι υπερβολικά υψηλές για να αγνοηθούν και νέες εξάρσεις του προβλήματος δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος είναι ισχυρή με μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ που μπορεί να αναμένεται στην περιοχή 8-8,5%, και σε συνέχεια συρρίκνωσής του κατά 9% το προηγούμενο έτος. Τόσο η φετινή ανάκαμψη όσο και η περυσινή ύφεση είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρωζώνη, είπε ο κ.Βέττας.

Τι ενισχύει την ανάκαμψη

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, οι πολιτικές στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν κεντρικός παράγοντας για την άμβλυνση της ύφεσης πέρυσι και ενίσχυσαν την ανάκαμψη φέτος. Θα πρέπει όμως, αναγκαστικά, να αντιστραφούν προς μηδενικό έλλειμμα φέτος και με λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% στη συνέχεια.

Η δημοσιονομική εξισορρόπηση είναι σύμφυτη με τη συστηματική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και πρέπει να επιτευχθεί με κατάλληλο μείγμα πολιτικών εσόδων και δαπανών, πρωτίστως για το συμφέρον της χώρας και δευτερευόντως λόγω των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων που τελικά θα διαμορφωθούν, προσέθεσε.

Η αντιστροφή του αντιπληθωρισμού προς συστηματικά επίπεδα πληθωρισμού στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα δεν θα αποτελεί έκπληξη και όσο αυτά παραμένουν χαμηλά, μπορεί να είναι ευνοϊκή συνθήκη για την ευκολότερη διαχείριση συσσωρευμένων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών.

Ο ίδιος άλλωστε πρότεινε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ως άμυνα κατά του πληθωρισμού, για τον οποίο πάντως είπε ότι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δεν χτυπούν «καμπανάκι» για το 2022. Προβλέπεται μέσος ρυθμός 0,6%-0,8% φέτος και 0,3%-0,5% το 2022, στο βασικό σενάριο.  Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δεν αναμένεται αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, ενώ είναι πιθανή μια νέα μικρή άνοδός του το επόμενο έτος. Ο κ. Βέττας επισήμανε, εξάλλου, ότι θα ήταν κακή κατάληξη αν οδηγούμαστε σε αυξήσεις μισθών που να «τρέχουν» πίσω από τις αυξήσεις τιμών.

Συνολικά, κεντρικό σημείο προσοχής δεν μπορεί να είναι άλλο από την πορεία των δίδυμων ελλειμμάτων. Το δημοσιονομικό και το εμπορικό έλλειμμα, εξέφρασαν τη βαθιά δεκαετή κρίση και διορθώθηκαν μέσα από μια επώδυνη οικονομική, πολιτική, και κοινωνική διαδικασία, με μείωση εισοδημάτων και ευημερίας. Η διόρθωση τους το συντομότερο, αυτή τη φορά σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης και όχι ύφεσης, είναι αναγκαία, εκτίμησε επίσης.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ.Βέττας, παρουσιάζοντας ενδεχόμενους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας, αισιοδοξία για την οικονομία πρέπει να υπάρχει, αλλά ευθέως ανάλογη με τη διάθεση και τη δυνατότητα υποστήριξης δομικών αλλαγών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις