Μπορεί το νέο Fuel Pass 2 να ρίχνει το κόστος στη βενζίνη κάτω και από 2 ευρώ το λίτρο (και κάτω από 1,8 ευρώ στο ντίζελ) αλλά για να επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό κάποιος από τη νέα επιδότηση θα πρέπει αναγκαστικά να επιλέξει την άυλη κάρτα, αντί της πληρωμής σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, τα ποσά είναι αυξημένα σε σχέση με το Fuel Pass 1, ενώ διευρύνονται και οι δικαιούχοι, καθώς μπορούν να το λάβουν όσοι έχουν δηλωθέν εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος και έως 45.000 ευρώ.

Όπως και με το προηγούμενο Fuel Pass, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Αναλυτικά:

 • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα – 80 με κάρτα.
 • Για αυτοκίνητα ΙΧ στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα – 100 με κάρτα.
 • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα – 60 με κάρτα
 • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα – 70 με κάρτα

Ποιοι χάνουν 15 ευρώ από την επιδότηση

Όπως και στο Fuel Pass 1, έτσι και στο νέο γύρο του επιδόματος βενζίνης, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση είτε στον κινητό τους, ως ψηφιακή κάρτα, είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για να λάβει κανείς τη μέγιστη επιδότηση, ωστόσο, δηλαδή τα 80 ευρώ που ανακοινώθηκαν θα πρέπει αναγκαστικά να επιλέξει την άυλη κάρτα, αντί τα λεφτά στην τράπεζα.

Αλλιώς χάνει 15 ευρώ συνολικά ή 15- 25% της επιδότησης που θα δοθεί. Αντιθέτως, με τη χρήση κινητού (εφόσον έχει δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές NFC) κερδίζει μέχρι και 33% περισσότερο επίδομα.

Πόση είναι η επιδότηση την ημέρα

Αν κάνουμε τις σχετικές διαιρέσεις για την επιδότηση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα δούμε ότι προκύπτει το ποσό των 21,7 τον μήνα για όσους δεν χρησιμοποιήσουν κάρτα και 26,7 για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

Δηλαδή αυτό σημαίνει 0,72 τη μέρα σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση και 0,89 σε ό,τι αφορά στη δεύτερη περίπτωση.

Τα ποσά πέφτουν για τα δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς η επιδότηση είναι από 0,38 τη μέρα έως 0,66 τη μέρα.

Παραδείγματα (με τιμές 16/6):

 • Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
 • Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
 • Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
 • Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

Diesel Κίνηση

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες

Επίσης, επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους πολίτες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Έκοψαν το fuel pass 2 από τα μηχανάκια

Εξαιρέσεις και «παράξενα» στην επιδότηση βενζίνης με το Fuel Pass που ανακοίνωσε η κυβέρνησης. Από τη μία κόβουν τα «50άρια» μηχανάκια, ενώ από την άλλη επιδότηση «καυσίμων» θα λάβουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που, ως γνωστόν, δεν λειτουργούν με καύσιμα.

Στις εξαιρέσεις και τα παράξενα του Fuel Pass 2, αναφέρθηκε ο ΑΝΤ1. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

 • Επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός από το υπουργείο.
 • Θα λάβουν επιδότηση και όσοι έχουν πετρελαιοκίνητα ΙΧ (+0,12 ευρώ / λίτρο στην αντλία)
 • Μηχανάκια των 50 κυβικών δεν θα λάβουν επιδότηση βενζίνης καθώς δεν είναι δηλωμένα στο υπουργείο Μεταφορών
 • Όσοι δεν μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή θα πρέπει να πάρουν «βοήθεια» από φίλους.
 • Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει και το γεγονός πως η πλατφόρμα για την αίτηση αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου. Όσοι δηλαδή θέλουν να το αξιοποιήσουν για τις διακοπές του Ιουλίου, δεν θα έχουν την τύχη.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις