Ακρίβεια έρευνα: Περικοπές σε ό,τι μπορούν, κάνουν οι Έλληνες, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια. Σύμφωνα με τη νέα μεγάλη έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην κοινωνία και κατ΄ επέκταση στην επιχειρηματικότητα είναι μεγάλες.

Ενδεικτικά, το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και σε έναν στους δύο Έλληνες, που δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση απέναντι στην αυξήσεις, με το 45,2%, μάλιστα, να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της.

Τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής σημεία:

Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα λόγω της ακρίβειας. Το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.
Παράλληλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53,3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λ.π. Το 26,8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
Το 66,5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32,1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.
Το 83,3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια, άρα και στην χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.
Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45,2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης.
Όσον αφορά συνολικά για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια και την στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30,2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14,2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
Το 49,3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45,3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι.
Παράλληλα, το 45,4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46,2% να έχει αντίθετη άποψη.
Το 49,9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο Πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass2 , με το 43,9% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58,3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις