Σύγχυση επικρατεί για το ποιο καύσιμο είναι πιο φτηνό τελικά για τον φετινό χειμώνα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες έπεσε πιο χαμηλά από εκείνη του πετρελαίου.

Μάλιστα παρά την τεράστια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 332% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο.

Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης. Το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει περίπου 12kWh θερμικής ενέργειας. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην τιμή του 1,52 ευρώ/λίτρο, τιμή που διαμορφώνεται μετά την επιδότηση 0,25 ευρώ. Η αρχική τιμή του θα ήταν πάνω από 1,70 ευρώ/λίτρο.

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ενέργειας, θέλουν την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές που θερμαίνονται με το συγκεκριμένο καύσιμο να κινείται στα επίπεδα των 0,11 με 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η σύγκριση:

  • Σήμερα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ., το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο για την χειμερινή περίοδο είναι περίπου στα 840 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. θα χρειαστεί για θέρμανση με φυσικό αέριο 1.288 ευρώ. Με την επιδότηση στα 90 ευρώ/MWh το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 784 ευρώ.

Αλλάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός;

Η ανατροπή των δεδομένων στις τιμές του πετρελαίου πυροδοτούν νέα προβλήματα για την κυβέρνηση η οποία επειδή εκτιμούσε ότι οι τιμές πετρελαίου θα υποχωρούσαν, απέσυρε την ίδια στιγμή την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Τελικά οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν και το diesel ήδη πωλείται ακριβότερα από τη βενζίνη. Αποτέλεσμα είναι οι φορείς της αγοράς να απαιτούν την επαναφορά του μέτρου.

Στο θέμα της θέρμανσης, παρότι το επίδομα ενισχύθηκε, με την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, ακόμη κι αν υπήρχαν κάποιες ελπίδες κάποιοι να ξανανοίξουν τον λέβητα, αυτές εξανεμίζονται.

Με δεδομένο όμως ότι κεντρική στόχευση της κυβέρνησης είναι το φυσικό αέριο να καταστεί λιγότερο θελκτικό από το πετρέλαιο θέρμανσης ( εξού και η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης), δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μείωση της επιδότησης από το Νοέμβριο αν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο ή και υποχωρήσουν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις