Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  εξετάζει το ενδεχόμενο ανώτατου ορίου τιμής για έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους φυσικού αερίου στον κόσμο, ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης και να ικανοποιηθούν σε έναν βαθμό τα κράτη μέλη που ζητούν να τεθεί σε ισχύ το εργαλείο αυτό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, θα υπάρχουν, επίσης, ασφαλιστικές δικλείδες για να διασφαλιστεί ότι το μέτρο θα μπορεί να αναστέλλεται οποιαδήποτε στιγμή αν π.χ. θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προμηθειών και των ροών φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ.

Ο υπό εξέταση μηχανισμός θα περιλαμβάνει:

– μηνιαία αναθεώρηση ενός προκαθορισμένου πλαφόν και απενεργοποίησή του αν δεν υπάρχει πλέον λόγος να εφαρμόζεται

– Δύο παράγοντες ενεργοποίησης: TTF του επόμενου μήνα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο για έναν απροσδιόριστο ακόμα αριθμό εβδομάδων και απόκλιση μεταξύ της τιμής spot TTF και ενός καλαθιού spot τιμών LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών που δεν έχει καθοριστεί ακόμα

– Καμία κάλυψη των εξωχρηματιστηριακών συμφωνιών, καθώς δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθησή τους

– Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης της τιμής και της ενεργοποίησης του μηχανισμού για να εγγυηθεί άμεσο αποτέλεσμα

– Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους

Τα πλεονεκτήματα ενός πλαφόν ανώτατης τιμής περιλαμβάνουν τον περιορισμό των πιθανών καιροσκοπικών κινήσεων και των φαινομένων υπερβολικής αύξησης των τιμών καθώς και τη βελτίωση της βεβαιότητας της αγοράς.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι ότι είναι ότι οι συναλλαγές ενδέχεται να μετακινηθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου θα μπορούσαν να περιοριστούν και να επηρεαστεί η λειτουργία της αγοράς παραγώγων. Οι προμήθειες στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις